petak, 23. lipnja 2017.

Propovijed vlč. Ivice Bačanija s mlade Mise vlč. Marka Tilošanca (23. VI. 2013.)


Draga braćo i sestre u Isusu Kristu, dragi mladomisniče, vlč. Marko. Danas je radost, a vjerujem da svatko od vas u srcu osjeća radost zbog toga što je Isus Krist pogledao na Marka i uvrstio ga jučer među svoje svećenike. Ova prelijepa crkva, koja je posvećena otajstvu Kristova svetoga Križa i 7 žalosti BDM danas je ispunjena radošću zbog toga što je Gospodin pomazao ovog mladića, koji će Isusu Kristu cijeli svoj život prepuštati da će moći kroz njega djelovati.

Draga braćo i sestre, danas svi mi ovdje imamo jedan zadatak. Zadatak da počinjemo moliti za našeg mladomisnika, da kroz cijeli svoj svećenički život koji je jučer započeo živi život u Bogu i po Božjoj riječi. A ti, dragi mladomisniče, nemoj nikad nijedan korak u svome životu učiniti, a da ne budeš na koljenima pred Kristom Gospodinom i da ga ne pitaš: Isuse, što ja zapravo trebam reći ovome narodu, što ja trebam predati ovome narodu, kako ja trebam, Isuse, odnositi se prema ovome tvome narodu koji si ti krvlju svojom otkupio? Mi svećenici imamo povjereni narod i onda često znamo reći: ovo su naši župljani. A uskoro će i vlč. Marko doći na župu kada će moći reći: ovo su iz moje župe. Međutim, mi svećenici, a ti dragi Marko, budi uvijek svjestan: sve ono što nam je Krist darovao nije naše, nego je njegovo i on je to otkupio svojom presvetom, predragocjenom krvlju na križu. Pobožnost. Mnogi ste zamijetili, draga braćo i sestre, koji više poznajete vlč. Marka, da je morao pokazivati određenu pobožnost od trenutaka svojega djetinjstva, kroz srednju školu, morali ste zamijetiti možda kako je ministrirao ovdje, u ovoj crkvi, pod ovim presvetim Kristovim križem, ovdje u ovome Božjemu domu koji ispunja sila i snaga Duha Svetoga kada se događa presveta Žrtva otkupljenja, Isusa, našega Gospodina. I ta Žrtva Isusa Krista mislim da je obilježila i ovoga mladića koji je sada svećenik danas pred vama i za cijeli život ga je opečatila po svećeničkom ređenju.

Osobna svetost. Draga braćo moja i sestre, nikada čovjek ne može u životu biti svet, nego Boga nositi u svome srcu. Onda može čovjek jednostavno pokazivati tu svetost Božju. Onda možeš reći: vidiš, ovaj čovjek živi svetim životom jer nosi Boga u svome srcu. To je naš zadatak: moliti za pastire. Moliti za svećenika kojeg danas ispraćate iz svoje župe i koji će biti poslan na njivu Gospodnju da bi živio svetost Božju. Kaže naš narod: kakav narod, takvi mu i svećenici. Braćo moja i sestre, imamo pravo od svećenika očekivati svetost života. Imamo pravo od svećenika očekivati da živi samo za Gospodina i samo za sveta otajstva. Ali imamo i dužnost redovito žrtvu činiti, molitvu, post i pokoru za naše pastire. Jer Gospodin će nam dati svete pastire koji će nas voditi preko milosrđa Božjeg Srcu Isusovom samo ako ćemo mi pomoći tome svećeniku.

,,Da se na Ime Isusovo prigne svako koljeno, geslo je našeg mladomisnika. Prignuti se pred Gospodinom, braćo i sestre, znači priznati: tu je prisutan moj Bog, tu je moj Spasitelj. I zapravo, vlč. Marko će, otkako ga je Gospodin pomazao silom Svetoga Duha svojega, svaki dan na oltaru Gospodnjem prikazivati žrtvu spasenja. Žrtvu otkupljenja za vas, koje poznaje, kojima će biti poslan. Zamislite, braćo moja i sestre, da nema svećenika u ovoj našoj župi. Da nemate svoga župnika. Badava vam ova veličanstvena crkva – ne bi bila sagrađena, badava vam ove prelijepe orgulje sa svojim zvucima, badava sva umjetnost u crkvi. Ona bi onda bila koncerta dvorana, bila bi pusta i prazna jer ne bi bilo onoga koji bi polaganjem ruku dozvao Boga na sveti žrtvenik, na oltar. Tu, braćo i sestre, moramo gledati Boga koji zove svećenika, Boga koji traži svećenika između naroda. I zato se pitamo pred njim, koji je svet, koji je božanski sin, koji je Isus Krist među nama i dolazi po rukama grešnoga svećenika. Vidjeli smo, u svetome Evanđelju, da je Isus Krist jednom u osami molio. Taj Isus Krist ide u molitvu da bi bio u intimnom odnosu sa svojim nebeskim Ocem. I danas nama pokazuje, možemo reći, da svi mi moramo ići poput ovih učenika i biti s Kristom Gospodinom u molitvi. Tebi, dragi mladomisniče Marko, Isus danas isto poručuje: da ga pratiš redovito u molitvi. Da budeš onaj koji će ići uvijek putem Gospodinovim, koji ćeš ići u osamu. Nemoj misliti, dragi mladomisniče, da će te svijet tako rado prigrliti. Nemoj misliti, dragi mladomisniče, da će ti svijet uvijek pljeskati. Nemoj misliti, dragi mladomisniče, da će svijet uvijek prihvaćati riječ koju ćeš ti naviještati u ime Boga. Budi svjestan da ćeš morati često i često biti pred Isusom živim sam, s njim u osami, da ćeš tu jedino moći doživjeti snagu Božjega blagoslova. Da ćeš tu moći doživjeti svu snagu ovoga svijeta jer ćeš ti onda moći izići iz molitve, kao svećenik koji je ohrabren, kao svećenik koji će drugima Boga moći darovati.

Isus će te, dragi mladomisniče, pitati svaki puta: što ti kažeš, što kaže ovaj svijet o meni? To će reći, da ćeš morati zagovarati pred licem Božjim svaki puta u svetoj Misi, u molitvi, u tišini, u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom za ovaj narod. Narod će svašta govoriti za Isusa: da nije postojao, narod će huliti na Boga, narod će psovkama vrijeđati Božje ime, narod će se u grijehu okretati od Gospodina. A ti, dragi mladomisniče, morat ćeš uvijek ići protiv te sile svijeta, ali snagom Boga živoga. Morat ćeš snagom Duha Svetoga uvijek pronositi riječ istine i za tu istinu trpjeti, za tu istinu Božju i za sveta otajstva, za svete sakramente, morat ćeš biti izrugan u ovome svijetu. Jer kaže sv. Pavao: lude svijeta izabra Bog. I zapravo danas zahvaljujemo, mladomisniče, što si ti u očima ovoga svijeta, u očima svoje generacije mladih koji nisu ostali povezani s Gospodinom postao luđak u ovome svijetu. Ostani odlučan u tome. Dopustio da te Gospodin zaodjene haljinom svoje svetosti da možeš Boga živjeti u svome životu. Morat ćeš donositi Boga ovome svijetu, donijeti Isusa ovome grešnome narodu. Što govori svijet, tko sam ja – pita Isus svoje učenike. To ćeš čuti od Isusa u tišini. I onda ćeš moći šaptati pred Gospodinom, što ovaj narod čini u odnosu na Gospodina, ili se okrenuo potpuno od svoga Boga. Jedni su odgovorili da je Ivan Krstitelj, drugi da je Ilija, treći da je opet neki od drevnih proroka ustao. I mi svećenici možemo svašta čuti, pa i sami možemo svašta i svakako živjeti prema Gospodinu. Ali Isus želi da živimo iz vjere. I zato je ovo prva stepenica kada Gospodin želi čuti: što ti kažeš, narode Božji, ali i što to pojedinačno, dragi mladomisniče, možeš reći danas Isusu: tko je on za tebe? Zakoračio si na stazu Gospodnju. Nikada se nemoj u životu više okrenuti iza, nego samo gledaj prema Kristu raspetome, prema Njegovom svetom Križu. Svako jutro kada ustaneš, kada ćeš staviti na sebe znak svetoga Križa, sjeti se da si pomazan Kristovim Duhom, da si otkupljen Kristovim Križem, njime opečaćen, i da taj Križ toga dana moraš donijeti pred Gospodina i da moraš donositi žrtvu pred živoga Isusa! Svakoga dana izreci tko je za tebe Isus! Izreci mu to u tišini molitve i reci mu: ti si moj Gospodin, Isuse, i spreman sam za tebe trpjeti!

Braćo i sestre, vjerujem da je Marko danas u tišini svoje duše molio, a nekad su svećenici tako molili kada su pristupali oltaru Gospodnjem: pristupit ću k Božjem žrtveniku, k Bogu koji razveseljuje moju mladost. I ti ćeš, dragi Marko, svakoga dana penjati se na žrtvenik Božji, na Kalvariju Božju. Tamo ćeš dopuštati da Gospodin po tvojim rukama silazi. Budi uvijek radostan! Budi uvijek nasmijan! Budi uvijek onaj koji će znati i svojom vedrinom, otvorenošću donijeti Boga ovome svijetu! Dobit ćeš, dragi Marko, i dobio si u srce tolike milosti, tolike darove. Samo ti kao svećenik dobio si da možeš po polaganju svojih ruku učiniti da Bog silazi na ovaj žrtvenik. Nemoj odbijati one koji će ti doći kao napaćeni, koji će tražiti da im pomogneš u obiteljskim problemima, nemoj odbijati ni mlade ni stare, ni bolesne ni zdrave, ni one koji su bogati ni koji su siromašni, jer tvoje ruke moraju biti otvorene da daš Boga svakome čovjeku.

Brate moj u svećeništvu, dragi vlč. Marko! Danas mi je radost što ti zapravo potpuno predaješ svoje tijelo, svoje srce i svoj život Gospodinu. To si odlučio Gospodinu darovati i zato budi u srcu uvijek zahvalan; zahvalan za Božju ljubav, zahvalan za Bože milosrđe. A braćo moja i sestre, nemojmo u svećeniku danas gledati samo ono što je slabo, nemojmo u tome svećeniku Marku, kao ni u drugim svećenicima, gledati samo ono što će možda po svojoj slabosti učiniti, nego gledajmo u njemu Onoga koji ga je pozvao. Isusa Krista raspetoga, Isusa Krista uskrsnuloga, Isusa Krista pobjednoga! Toga Isusa Krista gledajte u svećeniku! I dok ćete mu danas čestitati, braćo moja i sestre, nemojte zaboraviti poljubiti svećeničku pomazanu ruku, ruku koja će vas toliko puta u životu odriješiti od grijeha, ruku koja će toliko puta kroz njegov život biti podignuta na blagoslov i zazivati blagoslov s neba! Ruku koja će biti ispružena nad svete darove naroda i sići će živi Bog. Poljubite mu, braćo i sestre, ruku, jer znajte: Krist prebiva u njegovu tijelu. Ostavio je svoju obitelj da bi dobio Božji narod, ostavio je sve svoje da bi mogao dati Bogu da on bude sve njegovo. Dopustite da vaše oko u ovom grešnom narodu zna prepoznati Isusa u svećeniku. Ovaj narod često se može zavesti i često može otići od Boga i onda u svemu onome što je sveto, u svemu što je Božje, zna prepoznati samo ono što nije dobro. Zna se i narugati, zna izvrijeđati. A vi gledajte u svećeniku, braćo moja i sestre, Isusa živoga i raspetoga, gledajte u svećeniku onoga kojega je Krist pomazao i otkupio! Sveti Franjo Asiški rekao je: da bi susreo anđela i svećenika, prvo bi kleknuo pred svećenikom i poljubio mu ruku jer jedino po njemu silazi Bog među nas. Ne može po anđelu Bog sići na zemlju u otajstvu presvete Euharistije! A po vašem mladomisniku, vlč. Marku, Bog to može sići od jučer kada je pomazan i to će činiti sve do konca njegova života.

Zatim će on morati, braćo moja i sestre, biti znak osporavan kao svećenik u ovome svijetu. Ali nemojmo se bojati, kada vidimo svećenika, nemojmo se bojati pristupiti i pitati ga: dragi svećeniče, kako si? Dragi Marko, molimo za tebe! Recite mu to, braćo moja i sestre! Pristupite mu i dajte mu podršku jer u ovome svijetu neće naći podršku osim od vas, njegovih učenika, Isusovih učenika. Vi mu možete biti podrška.

Kad je blaženi Alojzije Stepinac postao svećenik onda su njegovoj majci rekli: sada više ne trebaš moliti jer je postao svećenik. A ona je rekla: od sada treba itekako moliti, još i više, da bude svet svećenik! Evo tebi, draga svećenička majko, isto tako stavljam toplo na srce da sada još više moliš za svojega sina svećenika koji neka odsada bude sveti svećenik koji neće slušati ono što će mu svijet govoriti, nego koji će slušati Isusovu riječ i po njoj živjeti! Svaki dan čini post, žrtvu, pokoru za njegov svećenički život, i onda ćeš vidjeti, draga svećenička majko, kako će postati Bog sve više svet u njegovom životu! Draga majko, ti sigurno znaš kolike si žrtve podnijela, kolike si molitve uputila Gospodinu, kolike si strepnje imala kada je išao ovaj tvoj sin prema svetom oltaru Božjemu i možda si se puno puta obeshrabrila: hoće li to doći do kraja ili neće, hoće li se ostvariti ova klica Božjega zvanja u njegovom srcu ili neće. Ali danas budi ponosna i sretna na Isusa Krista u njegovoj duši! On će uvijek ostati sin tvoj, ali gledaj u njemu onoga koji je sada postao sluga Božji, koji je postao pastir duša! Zato smo mu pozvani još više pomoći svojom molitvom. I vas, rodbino, obitelji, i vas, braćo moja i sestre, pozivam da prikazujete svećenike svoje župe, a sada i mladomisnika Marka kojega Gospodin neprestano posvećuje. Rekao mi je vlč. Marko: danas moja baka s osobitim osjećajima prati i proživljava ovu svetu Misu. I vjerujem da jest. Kolike molitve je i ona upućivala Gospodinu i kada se tata od vlč. Marka preselio s ovoga svijeta Gospodinu, vjerujem da je i on isto svojom molitvom pomogao da Marko svećenik postane.

Braćo i sestre, radost je svima, cijele ove župne zajednice, što danas možemo gledati pred sobom svećenika. Ali nam je dužnost moliti, dužnost nam je gledati Isusa u ovome svećeniku. Tebi, mladomisniče, danas su svi blizu. Možda još i sutra kada se rasporedite i prekosutra, ali onda ćeš opet ostati sam pred Gospodinom i opet ćeš morati doći pred Isusa kojega ćeš morati tražiti za snagu ići naprijed. Znaj da ćeš u Presvetom Oltarskom Sakramentu naći jedino svoje odgovore. Da ćeš tu moći naći ljubav svog života u potpunosti, da ćeš tu moći naći utjehu koju ti svijet ne može dati. Ovaj svijet će te možda i proklinjati i vrijeđati. Ovaj svijet će te gledati kao čudaka. Ali nemoj se bojati biti čudak u ovome svijetu. I možda ste zamijetili vlč. Marka koji je počeo kao svećenik, ili kao đakon – vidjeli ste ga u svećeničkom ruhu. Znajte da je to njegova odluka za Isusa Krista. I nije lako biti onaj koji će još dodatnu žrtvu staviti na sebe, a Gospodin ti daje dovoljno žrtve i križeva. Ali po svećeničkom odijelu koje ćeš nositi, znaj uvijek da ćeš biti zaodjenut Kristom Gospodinom. Kaže ta molitva kada se oblači svećeničko ruho: odjeni me, Gospodine, haljinom besmrtnosti. I kada se opasuje: opaši me, Gospodine, pojasom čistoće i nevinosti, da u meni utrnu sve napasti, da u meni ostane samo krepost čistoće i uzdržljivosti. Tu zapravo, dragi mladomisniče, budi svjestan da ti sam ne možeš ništa. Dopusti da Isus Krist bude pred tobom.

Kada Isus govori: Sin Čovječji treba trpjeti mnogo, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Vazmeno otajstvo: muka, smrt i uskrsnuće, koje Isus naviješta ovome narodu. I ti ćeš, dragi mladomisniče, dijeliti Isusovu muku, smrt i uskrsnuće kroz otajstvo Presvete Euharistije. Presvetu Euharistiju slavi kao da ti je prva i zadnja, i svakoga dana je tako služi: kao da ti je prva i zadnja! Nikada se nemoj žuriti na oltaru, uvijek se polagano i dostojanstveno uspinji na oltar Božji i tamo znaj da ćeš doživjeti Boga. Da susrećeš Boga. Da nosiš narod Bogu. Tu znaj, mladomisniče, da nema više vremena, da staje vrijeme kada počinje Žrtva svete Mise. Tu znaj, da moraš ići u čistoći duše. Tu znaj, dragi mladomisniče, da ćeš nositi Kristov križ i da ćeš morati neprestano umirati sebi. Da nećeš smjeti ono što ti želiš, nego ono što Isus želi. I zato gledaj Krista raspetoga! Gledaj Krista umrloga! Gledaj Krista koji uskrsava na svakoj svetoj Misnoj Žrtvi! I tu ćeš moći doživjeti radost Boga koji te neprestano pohađa. A govoraše svima, i tebi mladomisniče govori: hoćeš li za mnom, odrekni se svakoga dana sebe, uzmi svoj križ i idi za mnom. Rastao pod ovom sjenom svetoga Križa Gospodnjega! Rastao pod zagovorom Blažene Djevice Marije Žalosne! Rastao u svetome Božjem domu, a sada ćeš moći ići u ovaj svijet upravo pod sjenom svetoga Križa Gospodnjega! Nosi taj Isusov Križ s ponosom i s radošću i znaj: ako ćeš htjeti bez Križa Gospodnjega ići u ovaj život, da ćeš tada sve izgubiti. Tada ništa neće ići naprijed. Ali onda kada ćeš ići s Križem Gospodnjim, snagom Boga živoga, kada će ti svijet reći da si gubitnik, da to ništa ne vrijedi što činiš, tada ćeš poradi Imena Isusova dobiti spasenje. I tada ćeš poradi Imena Božjega dobiti najveći blagoslov što ti Bog želi darovati.

Braćo moja i sestre, uvijek poštujmo svećenika, i onoga koji se nalazi u njemu. Uvijek poštujmo njegove odluke koje se tiču svetih otajstava. Kada nas svećenik poučava, a dano mu je da nas poučava, onda ga slušajmo s radošću! Slušajmo ga jer on nas može uvesti u Kraljevstvo Božje! Slušajmo ga svaki puta kada nas i prekorava, svaka puta kada nam upućuje i riječ gdje nam treba život ići u drugačijem smjeru negoli ide! Poslušajmo ga jer Bog živi kroz njega će vam progovarati. Poslušajte, braćo moja i sestre, i onda kada vam propovijeda na svetoj Misi, i onda kada ga susrećete osobno u životu, pogledajte što to meni Isus želi preko ovog svećenika reći. Toliko puta sam doživio ja kao svećenik kada sam se pojavio među narodom, onda je narod znao reći: i u trgovini i bilo gdje se nađeš, Bog dolazi, zaista je prisutan u svećeniku. Rekla mi je jedna osoba: kada dolazite u trgovinu, mi uvijek osjećamo kao da živi Isus dolazi u našu prisutnost. A tako vjerujem da će i Marko, gdjegod će se pojaviti, neka uvijek ide snaga Isusa Krista s njime u njegovome srcu.


Braćo moja i sestre, i zaključimo ovo naše današnje razmišljanje u ovoj svetoj Misi s Blaženom Djevicom Marijom. Ona će moći darovati svećeniku svetost. Ona će mu moći darovati svetost. Ona će ga moći savjetovati što će trebati učiniti. Pa neka i tvoja odluka Marko, i naša odluka danas, bude da redovito molimo svetu Krunicu za ovoga svećenika i za sve svećenike, za njihovo posvećenje. A ti, mladomisniče, moli svetu Krunicu, i tu ćeš doživjeti kako će te Gospodin mijenjati, kako će ti Gospodin dati da mu budeš poslušan. Majka Isusova u Kani Galilejskoj rekla je: štogod vam rekne, učinite. Poslušaj, dragi mladomisniče, Isusovu svetu Majku. I nemoj se bojati umirati za Isusa Krista, nemoj se bojati živjeti za Isusa Krista unatoč protivštinama i unatoč ovome grešnome svijetu. Jer znaj, od svijeta nećeš primiti nagradu, blagoslov i život vječni, nego od živoga Boga. Tu, braćo i sestre, radost danas dijelimo svi mi s našim mladomisnikom, i ta radost neka nas prati i neka nas vodi, do vječne naše domovine gdje ćemo se susresti s Blaženom Djevicom Marijom, sa svima svetima, pod sjenom Kristova svetoga Križa, u Kraljevstvu Božjemu. Amen.

Nema komentara:

Objavi komentar