Magdalena od Križa - povijest jedne prijevare


Kakve su nevjerojatne demonske obmane moguće, pokazuje sljedeći primjer. U svojem se prikazu držim klasičnog „Priručnika mistike“ („Handbuch der Mystik“) Augusta Poulaina i nadopunjujem izvješće zabilježbama J. Görresa u njegou djelu „Christliche Mystik“.

Magdalena od Križa rođena je 1487. godine i sa 17 godina stupila je u samostan franjevki elizabetanki u Cordobi/Španjolska. Vrlo brzo stekla je glas izvanredne svetosti. Tri puta bila je opatica u ovome samostanu. Činila je, tako se izvješćuje, „sva Božja čudesna djela“: ekstaze, levitacije, imala je ukazanja svetaca, Isusa Krista, proricala je buduće događaje koji su se i dogodili (primjerice, sužanjstvo kralja Franje I.). Nosila je na sebi Gospodinove rane i jedanaest godina hranila se isključivo svetom Pričešću. Nije samo puk bio uvjeren da je ona velika svetica, nego joj je uspjelo obmanuti najveće uglednike: kardinale, nadbiskupe, biskupe, vojvode, učenjake, redovnike…

„O njoj se govorilo po cijelom kršćanskom svijetu. Propovjednici su je hvalili s propovjedaonica i svi su joj se divili na isti način bez bilo kakve sumnje u njezine zasluge i njezinu svetost. Bila je predmetom najnježnije naklonosti svih ispovjednika u samostanu i provincijala Reda“ (Görres). Mnogi tražitelji „vjerovali su da su u njezinom načinu života pronašli novi put kako bi dospjeli do svetosti“. Obasipali su je milostinjom koja je bila toliko bogata da se time mogao gotovo iz temelja ponovno izgraditi cijeli samostan. Sa svih strana dolazili su ugledni ljudi kako bi od nje tražili savjet…

Ovoj je ženi uspjelo – tko to uopće drži mogućim? – tijekom 38 godina obmanuti sve ljude: pred kraj svoga života priznala je da joj se u dobi od pet godina ukazao demon u obličju anđela svjetla i da joj je nagovijestio da je pozvana postati velikom sveticom i da ju je ispunio ohološću, taštinom i putenošću. On ju je potaknuo da vodi pobožan život.

Ukazanja ovoga „anđela svjetla“ ponavljala su se tijekom godina i uvodila su je sve dublje u demonsku ovisnost. U dobi od 12 godina već su je držali sveticom, činila je mnogo dobrih djela i „lažnih) čudesa. Imala je ukazanja mnogih svetaca. Izjavila je također da je s pomoću svoga duha katkad napuštala samostan i posjećivala neki drugi samostan. Ondje je sve vidjela što se zbivalo i to bi potom ispričala kako bi dokazala svoje tajno znanje. Priznala je i također i mnoštvo lažnih objava, ozdravljenja, ukazanja duša, anđela, demona. Neuzimanje hrane kao ni njezine stigme nisu bile autentične. „Kad se smrt približila, sve je javno priznala i pokajala se za svoje pogrješke. Morao se moliti egzorcizam kako bi se slomila moć đavla nad njom. Potom je poslana u jedan drugi samostan svoga reda gdje je i umrla“ (A.Poulain).

To je samo jedan od mnogih primjera koje poznajemo iz povijesti kršćanske mistike sve do naših dana. Da jednoj ženi pod utjecajem mračnih duševnih i duhovnih sila uspije 38 godina duhovno oduševiti i obmanuti najveće teologe, biskupe, kardinale, inkvizitore i dvorjane, to je svakako napisano nama za opomenu.

Urs Keusch

Izvor: http://www.vision2000.at/?nr=2011/1&id=166


Komentar: Osobito u našim danima kada se mnogi hvale nadnaravnim darovima ili izvješćuju o „čudesima“: levitacijama, stigmama, proricanju, govoru u jezicima, ovaj je primjer itekako poučan. Mudra Majka Crkva uči nas da prema takvim fenomenima treba biti vrlo skeptičan i oprezan (pri tome ne mislimo na nevjeru u nadnaravno koju konstatiramo kod modernista). Te fenomene Crkva treba provjeravati i prosuđivati. Moć zloduha u tim je stvarima velika i bolje je kloniti se tog skliskog terena. Vršeći vjerno svoje staleške dužnosti, noseći strpljivo svoj križ, s Krunicom u ruci i primajući sakramente na sigurnom smo putu u nebo.

Primjedbe

  1. Ipak je sve u Božjim rukama. Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Povijest jedne prijevare, zanimljivo, što bi sv. Ivan od Križa rekao na sve to?

    OdgovoriIzbriši
  3. Negdje sam procitao da sv. Ivan od križa i sv. Ignacije loyola nisu vjerovali u njezinu svetost.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar