„Načela o kojima se ne može pregovarati“ pape Franje na ispitu


Četiri postulata pape Franje

(Rim) „I Bergoglio ima svoja načela o kojima ne može pregovarati“, rekao je vatikanist Sandro Magister. S onima koje je formulirao njegov prethodnik Benedikt XVI. doduše nemaju nikakve veze. Od njih se bivši nadbiskup Buenos Airesa brzo distancirao i rekao je u rujnu 2013. godine da se o tome ne treba „uvijek“ govoriti. Papa Franjo ima posve druga načela: „To su četiri postulata“ koja vode Franju u njegovom upravljanju Crkvom. Prvo načelo o kojemu govori glasi: „Vrijeme je važnije od prostora“. Problem je, kaže Magister, samo da ova načela ne mogu izdržati provjeru. Učeni benediktinac objašnjava zašto.

Da Posinodska pobudnica Amoris Laetitia nije razbistrila sve „doktrinarne, moralne i patoralne rasprave“ o pitanju pripuštanja rastavljenih ponovno civilno oženjenih Pričesti, „posvema je jasno“, pobudnica ih je štoviše „razbuktala više nego ikada ranije“.

To je pak, kazao je Magister, upravo ono što je Franjo želio kako i on sam kaže na početku Apostolskog pisma:
„Podsjećajući na to da je vrijeme vrjednije od prostora, želim ponovno upozoriti da se sve doktrinarne, moralne i pastoralne rasprave ne moraju rješavati miješanjem Učiteljstva.“

Četiri postulata u mišljenju pape Franje

Time, kaže vatikanist, upozorio je iznova na ugaoni kamen svojega mišljenja: „Prvi od četiri postulata koja mu služe kao kompas i koje je on naveo u programskom dokumentu svoga pontifikata, Apostolskom pismu Evangelii gaudium“.

U to spada spomenuti postulat da vrijeme stoji iznad prostora. Ostala tri su: jedinstvo je jače od sukoba, stvarnost je važnija od ideje i cjelina je važnija od dijela.

„Već cijeli život Jorge Mario Bergoglio pristaje uz ove četiri misli vodilje, osobito uz prvu“, rekao je Magister.

U tome izbor za papu ništa nije promijenio i to vrijedi i za njegovo papinsko učiteljstvo, „a da se nikada nije potrudio obrazložiti njihovu smislenost koja se oku stručnjaka odmah učini vrlo glinenom“. Papa štoviše ustrajava „na njihovoj praktičnoj svrsi koja se načelno sastoji u tome da 'pokrene procese'“, rekao je Magister.

Stoga nas ne može začuditi da se ova četiri postulata na kojima jedan papa temelji svoj pontifikat pomnjivo kritički uzmu pod povećalo. Na koncu, oni se ne izvode ni iz Božanske objave, a ni iz Svetog pisma, nego su „jednostavan proizvod jednog ljudskog mozga“ koje papa Franjo „dosta smiono uzdiže do vodećih načela u životu Crkve“.
„Pokrenuti procese“

Jednu prvu produbljenu kritičnu raščlambu filozofske prirode formulirao je u proljeće ove godine barnabit otac Giovanni Scalese koji je od 2014. godine voditelj misije sui generis u Afganistanu gdje predstavlja jedinu predstražu Katoličke Crkve u ovoj negostoljubivoj zemlji na Hindukušu. Prije toga bio je rektor renomiranog Collegio alla Querce u Firenci.

Sada imamo još jednu raščlambu. Potječe iz pera benediktinca o. Giulija Meiattinija, monaha opatije Madonna alla Scala u Nociju u Apuliji i docenta na Teološkom fakultetu u Apuliji i Benediktinskom visokom učilištu svetog Anzelma u Rimu.

Raščlambu „Vrijeme je vrijednije od prostora? O jednoj tezi pape Bergoglia“ od p. Meiattinija objavio je Sandro Magister. Benediktinac „u tome jasno razotkriva neodrživost ovoga postulata ne samo s filozofskog, nego i s jezičnoga stajališta, jer Bergoglio prostor sustavno razumijeva kao - 'prostor moći'“.

Monah se k tome ozbiljno pozabavio i neposrednom Papinom primjenom postulata „pokrenuti procese“ i pokazuje proturječja ove pretpostavke, uključujući i ona koja itekako nastaju u Posinodskoj pobudnici Amoris laetitia. „Procese“ je Amoris laetitia jamačno pokrenula: „debate, kontroverze, dijametralno oprečna tumačenja, polarizaciju, zbunjenost vjernika i svećenika, nesigurnost u biskupskim konferencijama“, rekao je p. Meiattini.

Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/08/23/die-nicht-verhandelbaren-grundsaetze-von-papst-franziskus-auf-dem-pruefstand/

Primjedbe

  1. "Pokrenuti procese" ... kakve procese? Jedini stvarni proces je povratak Tradiciji. Sve će ostalo jadno završiti kao i svi pokoncilski eksperimenti. Dragi Bog ih nije blagoslovio!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar