U nedjelju u Splitu misa po tradicionalnom latinskom obredu


Svećeničko bratstvo sv. Pija X. (FSSPX) ove nedjelje služit će u Splitu svetu Misu po tradicionalnom latinskom obredu koji se služio po svim rimokatoličkim crkvama sve do nakon Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.).


Naš grad će posjetiti p. Stefan Frey, poglavar Austrijskog distrikta Bratstva te će održati predavanje, a samu Misu služit će p. Marko Tilošanec, jedini hrvatski svećenik u Bratstvu. Misa će se održati u dvorani Hotela Dujam u 18 sati.

Ovaj se obred razlikuje od uobičajene Mise na narodnom jeziku (kako se danas služi po našim crkvama) ne samo po jeziku, nego i po tome što je svećenik okrenut prema velikom oltaru i po samim misnim molitvama i pojedinim obrednim činima. Tako svećenik pojedine dijelove izgovara tišim glasom, ima više poklecanja i znakova križa, a vjernici primaju svetu pričest klečeći.

Papa Benedikt XVI. je 2007. izdao motuproprij Summorum pontificum kojim je priznao svakom svećeniku pravo da može služiti ovaj obred i primjećuje se porast interesa za ovim obredom, poglavito među mlađima, tvrde u Bratstvu.



Primjedbe