„Jedanaesta zapovijed“ Enza Binachija: „Ljubi zemlju kao samoga sebe“


(Rim) „Imamo novu religiju: upravo ju je izmislio Enzo Bianchi“, napisao je Antonio Gurrado u dnevniku Il Foglio. Prigoda za „izmišljanje nove religije“ jest međunarodna manifestacija Slow Food-a „Salone del Gusto“ koja se održavala do prošlog ponedjeljka u Torinu.

„Nova religija“ nije rezultat neke objave, nego „dvaju uvjerenja“ Enza Bianchija koje je 16. rujna „navijestio“ u posebnom prilogu talijanskoga dnevnika  La Stampa prigodom održavanja 11. „Salone del Gusto“ u organizaciji Terra Madre. Prvo je uvjerenje „neka vrsta Jedanaeste zapovijedi“ i glasi: „Ljubi zemlju kao samoga sebe“. Drugo uvjerenje, po Enzu Bianchiju, jest spoznaja da se najbolji način kako dokazati ljubav drugome čovjeku sastoji u tome da za njega dobro kuhamo.

„Pitam se“, rekao je Gurrado, „je li Enzo Binachi zbilja uvjeren da je zemlja božanstvo.“ Čini se da Bianchi zemlju zamišlja kao „stvarateljsko božanstvo, kao „fizičko božanstvo“ i kao „božanstvo osvete“. Doslovno Bianchi piše o torinskoj manifestaciji Slow Food-a o „vitalnom odnosu između čovjeka i prirode“, o tome da „naš nutarnji život nije stran zemlji“ i : „Bog uvijek oprašta, a Zemlja nikada ne oprašta“.

Ta je „Jedanaesta zapovijed“ zbilja zanimljiva. Isus je učio da ljudi jedni druge trebaju ljubiti kao sebe same. Bianchijeva „nova zapovijed“ ne govori ni o tome da se treba ljubiti Boga, a ni bližnjega, nego zemlju.

Bianchi zna i proširiti svoje „uvjerenje“. „Ljubi zemlju kao samoga sebe i zemlja će te nagraditi“.

Enzo Binachi sebe naziva priorom jedne monaške zajednice „Samostana Bose“. Međutim, Bianchi nije ni prior, ni monah, nego laik koji je poglavar jedne bazične zajednice imenom „Samostan Bose“ koji je on utemeljio. Ništa ne mijenja na stvari da se Bianchi povremeno pojavi u monaškom habitu.

On i njegova „monaška zajednica“, koja crkvenopravno ne postoji, zastupaju progresivno-adogmatsko usmjerenje u Crkvi koje zastupa horizontalno, antropocentrično kršćanstvo. Jedini put k „spasenju“ za Bianchija je demagoško traženje mira i iluzorno sveopće prijateljstvo i laicistička solidarnost“, napisala je katolička povjesničarka Cristina Siccardi. U tome je smislu Bianchi miljenik medija.

Bivši dekan Filozofskoga fakulteta Papinskog Lateranskog sveučilišta označio je Bianchija 2012. godine „lažnim prorokom“ i govorio je o „ateističkim monasima“.

Papa Franjo imenovao je Bianchija 22. srpnja 2014. godine savjetnikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

Tekst: Giuseppe Nardi


Primjedbe