,,Papolatrija“ je stvarna


Prošlog mjeseca supruga i ja posjetili smo katoličku trgovinu, tražeći nešto što bi poklonili jednom od naše djece kao dar za godišnjicu krštenja. Našli smo nešto prikladno – lijepi križ od kositra na kojemu je u središtu medaljon s likom sveca čije ime naše dijete nosi.

To je bio jedan od nekoliko takvih križeva, a svaki od njih je imao različitog sveca ili arkanđela. Ali uskoro smo se užasnuli kad smo vidjeli da jedan od kositrenih križeva nema niti nebeskog sveca niti anđela. Tako šokirani uslikali smo križ koristeći kameru na mobitelu moje supruge:

S obzirom na kvalitetu slike ne može se lako razabrati, ali oko lika pape Franje nalazi se ovaj natpis: ,,Papa Franjo, moli za nas.

Ne bi trebalo biti potrebno objašnjavati zašto je to posve i krajnje nekatoličko – zapravo, da je to ozbiljna povreda svake pobožnosti i štovanja.

Mi kršćani molimo jedan za drugoga svaki dan i svakoga dana čujemo kako
nas znaju pitati: „Molim te, moli za mene“, ili kako skupine traže: „Hoćete li moliti za nas?“

Također zazivamo svece i anđele riječima: ,,
Ora pro nobis“. ,,Moli za nas“. Nosimo blagoslovljene sakramentale i pobožne slike posvećene nebeskim svecima i anđelima kao sredstva zazivanja njihove zagovorničke zaštite. Ispravno je davati takvu čast članovima pobjedničke Crkve. Onomu kome je Bog iskazao veliku čast, i mi je moramo iskazati.

Ali mi ne pravimo sakramentale, pobožne slike i predmete posvećene bilo kojem od naših bližnjih kršćana čije je smrtno tijelo još uvijek u ovome svijetu. Bez obzira koliko on ili ona bili sveti. Bez obzira koliko on ili ona bili nadahnjujući za nas. Bez obzira kakav on imao autoritet u Crkvi.

Pa čak ni papi.

Iskazivati bilo kome ovdje na zemlji – pa čak i papi – čast i sve što pripada kultu formalne svetosti znači iskazivati mu puno veću čast nego što mu daje Bog i stoga je to funkcionalno i djelatno, ako ne i doslovno, oblik idolatrije. Nakon smrti, ako Nebo potvrdi njegovu svetost, dolazi kult svetosti – ne prije. Činiti drugačije bio bi skandal vjernicima i stavio bi onoga koga se časti u ozbiljnu opasnost od grješne oholosti.

Katolici ljube i časte i poštuju i slušaju papu i prihvaćaju da su pod određenim strogo definiranim pravilima njegova učenja nepogrješiva. Molimo za njega stalno i posebno.

Međutim, među mnogih poremećajima moderne Crkve, postoji i pretjerano, neprimjereno poštovanje ili dodvoravanje osobi Rimskog prvosvećenika. Primjeri neprimjerenog štovanja pape u različitim razdobljima posebno su postali očiti za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II., kojega su mnogi idealizirali kao da je rock zvjezda ili neka druga vrsta poznate osobe. Vjerojatno su postojali nedopušteni sakramentali koji su častili Ivana Pavla II. kao što križ gore nedopušteno časti papu Franju, iako se osobno ne sjećam toga.

Vjerni katolici često nazivaju tu neurednu pobožnost i poštovanje "papolatrijom", obožavanjem pape. Taj križ nije jedini razlog zašto vjerujem da je papolatrija ozbiljna duhovna bolest koja pogađa mnoge katolike danas. Također je tu i način kako mnogi katolički komentatori i blogeri nalaze razno-razne isprike čak i onih riječi i djela pape Franje koji se nikako ne mogu braniti. Ali jedan od najgorih izraza papolatrije (ako ne i najgori) su ove krivovjerničke, nekatoličke, svetogrdne riječi koje je 25. siječnja 2017. izgovorio nadbiskp Charles Scicluna s Malte:

,,Tko god želi otkriti što Isus želi od njega, on mora pitati papu, ovog Papu, ne onoga tko je došao prije njega ili onoga koji je došao prije toga. Ovoga sadašnjeg Papu."

Upravo suprotno, moramo se obratiti Svetom
pismu, apostolskoj Tradiciji, jednodušnom stavu Otaca i stalnom učiteljstvu Crkve kroz dva tisućljeća da bi otkrili što Isus želi od nas kao Crkve i pojedinačno. Papino učiteljstvo je jedino vrijedno i uzvišeno u onoj mjeri u kojoj se prilagođava i potvrđuje vjeru Crkve.

Crkva nije utemeljena 2013., a papa Franjo je samo Kristov
namjesnik, ne sam Krist, niti će biti ponovno utemeljena kada u bliskoj budućnosti završi pontifikat Jorgea Bergoglia.

Ljubimo papu i molimo za njega. Ali nemojmo mu nikada dati veću čast nego što mu Isus daje.

Ako ste jedan od onih koji posjeduje takav križ pape Franje ili nešto drugo poput toga, bacite to u smeće.

Molite
za Papu. Nemojte se moliti papi.

Izvor: http://rorate-caeli.blogspot.com/2017/04/papalotry-is-real.html

Primjedbe