Papinsko pismo venezuelanskim biskupima: prosvjed s crnim križevima na Trgu sv. Petra

Venezuelanski vjernici prosvjeduju kod Regina Coeli protiv represija koje provodi socijalistički režim Nicolasa Madura u njihovoj domovini, prema kojemu papa Franjo gaji simpatije.

(Caracas) Kasnog popodneva 7. svibnja objavila je Venezuelanska biskupska konferencija pismo pape Franje o stanju u Venezueli. Pismo je upućeno biskupima. Datirano je na 5. svibnja i izražava papinsku ,,brigu zbog teške situacije u kojoj živi venezuelanski narod“.

Na Trgu sv. Petra željeli su jučer kod Regina Coeli venezuelanski vjernici s crnim križevima svrnuti pozornost na represije u Venezueli. Na crnim križevima stajala su bijelom bojom napisana imena mrtvih, koji su kod nedavnih prosvjeda protiv socijalističkog režima Nicolasa Madura ustrijeljeni ili umoreni.

Tihi prosvjed nije htio samo upozoriti svjetsku javnost na stanje u ovoj latinoameričkoj zemlji, u kojoj već 19 godina vlada ,,bolivarska revolucija“. Prosvjed s crnim križevima bio je i odgovor papi Franji na njegovo pismo biskupima. On je bio zahtjev da se stavi na stranu venezuelanskog naroda i napusti potporu za PSUV-ov režim.

Na to Papa u svojemu pismu biskupima nije bio spreman. U njemu je ponovio svoj zahtjev da se traži ,,dijalog“ s režimom i da se s njime postigne ,,dogovor“.

Primas Venezuele, kardinal Jorge Urosa, a još više vjernici, koji su u nedjelju s križem u ruci prosvjedovali protiv represija socijalističkog režima, drukčijeg su mišljenja. Papa je jednostavno ignorirao da režim, koji sam sebe označava ,,revolucionarnim“, instrumentalizira ,,dijalog“ da bi nad narodom ,,provodio represije i dobio na vremenu, da bi mogao uvesti još jače represivne mjere, da bi održao vlast“. Ta kritika pogađa i papu Franju, kojemu se predbacuje, da podržava režim i želi podijeliti opoziciju.

Mrtvi iz Venezuele kao opomena papi Franji

Don José Palmara, jedan od najpoznatijih svećenika u Venezueli, proteklih dana predbacuje Papi ,,potpuno nepoznavanje stanja u Venezueli“.

Giuseppe Nardi

Izvor: http://www.katholisches.info/2017/05/papst-brief-an-venezuelas-bischoefe-protest-mit-schwarzen-kreuzen-auf-dem-petersplatz/

Primjedbe