Nema pozitivnog 'Franjinog efekta' kod talijanskih poreznih obveznika


Mediji i osobe koje su kritične naspram Crkvi ,,vole“ papu Franju, koji slovi kao onaj koji ,,provodi u djelo proljeće“ koje je navodno pokrenuo Drugi vatikanski sabor. U stvarnosti se to ,,proljeće“ pretvorilo u ,,ljutu zimu“. To se pokazuje i u svjetlu najnovijih statistika u Italiji. Novčane donacije za Katoličku Crkvu su se prema poreznim izvješćima smanjile.

Za razliku od SR Njemačke i Austrije, u Italiji nema crkvenog poreza. Ali od sredine 80-ih godina može svaki porezni obveznik kod poreznog izvješća odlučiti hoće li postotni udio primanja koji je određen od države dati jednoj vjerskoj zajednici. Ne učini li to, dotični se iznos namjenjuje državi za kulturne svrhe. Porezni obveznik može svake godine prenamijeniti sredstva, neovisno o svojoj vjerskoj pripadnosti. 81,23% talijanskih poreznih obveznika je u prošloj godini svoju potporu namijenilo Katoličkoj Crkvi.

Kao što piše španjolski kolumnist Francisco Fernandez de la Cigoña – prate li se porezna izvješća iz prethodnih triju godina, u Italiji nema 'Franjinog efekta' za Katoličku Crkvu. Prema njima je novčana potpora po prvi puta pala ispod milijarde eura. U usporedbi s time prima Njemačka biskupska konferencija preko crkvenog poreza od samo upola manjeg broja katolika čak pet puta veći iznos.

Andreas Becker


Izvor: http://www.katholisches.info/2017/07/kein-positiver-franziskus-effekt-bei-italienischen-steuerzahlern/

Primjedbe