10.000 hodočasnika s Bratstvom sv. Pija X. sljedeći vikend u Fatimi – ,,Najveće hodočašće za 100. obljetnicu Fatime“


Ovo nije prvo hodočašće Svećeničkog bratstva sv. Pija X. u Fatimu. Ali novo je da ovogodišnjem hodočašću povodom 100. obljetnice Marijinih ukazanja portugalski mediji poklanjaju posebnu pozornost. Međunarodno hodočašće u Fatimu Svećeničkog bratstva održava se nadolazećeg vikenda. Od 11. kolovoza se kao priprava moli devetnica.

Noćno euharistijsko klanjanje – Vojska Bezgrješne

U subotu, 19. kolovoza, služit će p. Franz Schmidberger, rektor Bogoslovije u Zaitzkofenu, u 15 h u svetištu sv. Misu. Nakon sv. Mise održat će se procesija s molitvom Krunice do mjesta ukazanja Os Valinhosa. U 20:30 bit će izloženo Presveto te će se održati pobožnost s činom zadovoljštine.

U nedjelju, 20. kolovoza, održat će se u 6:30 noćno klanjanje koje će završiti blagoslovom s Presvetim. U 9:30 slijedi pontifikalna Misa koju služi Generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X., biskup Bernard Fellay. U 15 h će hodočašće zaključiti zajednička Krunica.


Nakon Krunice uslijedit će još na istome mjestu posveta Vojske Bezgrješne i njezinih članova Bezgrješnu Srcu Marijinom. Vojsku je utemeljio 17. listopada 1917. sv. Maksimilijan Kolbe u Rimu. To je bilo 4 dana nakon posljednjeg Marijinog ukazanja u Fatimi o kojemu Kolbe u to vrijeme još ništa nije znao. A bilo je to i 3 tjedna prije nego što je u Rusiji izbila Oktobarska revolucija. Kao da je to slutio, Kolbe je u Vojsci stvorio protulijek za rastuće totalitarizme i neprijatelje Crkve. Godine 2000. je po p. Karlu Stehlinu (FSSPX) pored novoobredne Vojske ponovno oživljena i Militia Immaculatae u duhu Tradicije.

,,Najveće hodočašće za 100. obljetnicu dolazi od konzervativne zajednice“

Portugalski dnevni list Jornal de Noticias izvješćuje u današnjem izdanju da će nadolazećeg vikenda u Fatimu doći 10.000 hodočasnika Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Naslov članka je ipak oblikovan u očito lošoj namjeri: ,,10.000 hodočasnika u Fatimi prosvjeduje protiv sadašnje Crkve“.

Nijedan katolik ne ide na hodočašće da bi protiv nečega ,,prosvjedovao“. U samom članku nalaze se ipak relevantne informacije.

Još veći prostor otvorio je hodočašću FSSPX-a dnevni list Diario de Noticias. Naslov glasi: ,,Najveće hodočašće za 100. obljetnicu dolazi od konzervativne zajednice“.
U članku se izvješćuje o razlozima za hodočašće i kratko opisuje aktualna situacija o odnosima između Svećeničkog bratstva i Svete Stolice. Unutra je velika slika s nadbiskupom Marcelom Lefebvreom, osnivačem Bratstva. U prošlosti je Bratstvo organiziralo već tri hodočašća u Fatimu. Prvo se održalo 1987. Prije 30 godina sudjelovao je na njemu i nadbiskup Lefebvre. Druga dva hodočašća uslijedila su 1997. i 2005.

Jesu li se pregovori s Rimom opet ,,vratili na početak“?

Medijski interes mogao bi biti povezan s iščekivanjima komentara biskupa Fellaya o aktualnoj situaciji nastaloj nakon pisma kardinala Müllera upućenoga Generalnom poglavaru FSSPX-a. Četiri dana nakon toga, 30. lipnja, je kardinala papa Franjo kao predstojnika Zbora za nauk vjere otpustio.

Kardinal Müller priopćio je Fellayu 26. lipnja da je Zbor za nauk vjere u plenarnom zasjedanju u svibnju zaključio da Svećeničko bratstvo i svaki član Bratstva moraju potpisati Doktrinarnu preambulu kao uvjet za kanonsko priznanje. Isti je dokument predao mons. Fellayu u rujnu 2011. tadašnji predstojnik Zbora za nauk vjere kardinal Levada. Točni sadržaj teksta nije nikad objavljen. Kardinal Levada je bio pojasnio da je moguće izvršiti manje promjene.

Kardinal Müller je uz to krajem lipnja priopćio da je taj conditio sine qua non potvrdio papa Franjo. Vrijedi li u kolovozu 2017. ponovno ili još uvijek ono što je mons. Fellay rekao već u lipnju 2012., da su se stvari ponovno ,,vratile na početak“?

Giuseppe Nardi

Izvor: http://www.katholisches.info/2017/08/10-000-pilgern-mit-der-piusbruderschaft-kommendes-wochenende-nach-fatima-groesste-wallfahrt-zu-100-jahre-fatima/

Primjedbe