Kardinal Lacroix za crkveni sprovod za eutanazirane: ,,Tko smo mi da sudimo?“


Kardinal Gerald Lacroix, nadbiskup Quebeca i primas Kanade, želi crkveni pokop i za katolike koji se daju eutanazirati. Kardinal je opravdao svoju odluku s pitanjem: ,,Tko sam ja da sudim?“

Kardinal Lacroix je izjavio da ne dvoji o tome treba li pokapati osobe koje se odluče dati eutanazirati. Tako se primas Kanade izjasnio u izjavi za America, isusovački časopis u SAD-u. Kardinal je utemeljio svoj stav s napomenom da je ,,teško znati motive“ zašto se netko podvrgava eutanaziji. Crkvi ne bi pripadalo o tome suditi.

U skladu s time bi stariji ljudi koji se odluče za eutanaziju imali ,,pravo“ na crkveni sprovod, budući da ih se kao ,,bolesne“ i ,,mentalno ograničene“ bombardira s novostima koje od njih traže da na umjetni način okončaju svoje postojanje. Kanadski biskupi izrazili su sredinom srpnja svoju ,,veliku zabrinutost“ zbog dekriminalizacije eutanazije. Istovremeno je mons. Lacroix smatrao: ,,Tko smo mi da sudimo? Mi činimo ono što možemo, a ostalo prepuštamo Gospodinu. Ako nam On predbaci da smo bili milosrdni – u redu, s time mogu živjeti“.

Tako misli kardinal Lacroix ,,koji se čini da je odlučio, barem u ovome pitanju, prihvatiti relativizam“, kako piše InfoVaticana.

Ali kako je nadbiskup Quebeca precizirao u isusovačkom časopisu, ne misli on da svi eutanazirani imaju pravo na crkveni sprovod. Takvo pravo nemaju oni, kako kaže kardinal, koji su za svoga života javno zagovarali eutanaziju.

Crkveni pravnik: kardinalov stav protivan je crkvenome pravu

Crkveni pravnik Edward Peters vidi ovdje, naprotiv, otvorenu protivnost Codexu Iuris Canonici (Zakoniku kanonskoga prava). Tko se da eutanazirati, kaže Peters, tome je uskraćen crkveni sprovod. Samoubojstvo je za Crkvu teški grijeh. Samoubojstvo i eutanaziju se ne može ipak u svakom slučaju izjednačiti. Tko počini samoubojstvo, možda nije bio svjestan teškoga grijeha koji je počinio. Odluka za zakonski reguliranu eutanaziju pretpostavlja, ipak, svjesnu odluku koju treba priopćiti državi.

Samoubojstvo je Crkva uvijek odbacivala kao teški grijeh, zbog čega je u prošlosti samoubojicama uskraćivala crkveni sprovod. To je proglasio već Sabor u Bragi 563. U međuvremenu se pravi razlika iz razloga koji je naveo Peters. Ali ista pretpostavka ne vrijedi za eutanaziju.

Mons. Gerald Lacroix pripada Svjetovnom institutu sv. Pija X. [ustanova koje nema veze sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X., nap. prev.] čiji je poglavar bio od 2001.-2009. Godine 2011. imenovao ga je Benedikt XVI. nasljednikom kardinala Marca Ouelleta i nadbiskupom Quebeca. Oulleta je Benedikt XVI. pozvao u Rim za predstojnika Kongregacije za biskupe.

2014. je papa Franjo imenovao Lacroixa kardinalom. Od Franje potječe utemeljenje na koje se poziva kardinal Lacroix: ,,Tko sam ja da sudim?“. Tako je crkveni poglavar odgovorio krajem srpnja 2013. na novinarsko pitanje o jednome vatikanskome diplomatu kojega je on podržavao, a kojemu su pripisivane homoseksualne aktivnosti.

Giuseppe Nardi

Izvor: http://www.katholisches.info/2017/08/kardinal-lacroix-fuer-kirchliches-begraebnis-fuer-euthanasierte-wer-sind-wir-um-zu-urteilen/

Primjedbe