Sv. Robert Bellarmin: papa ne može iskvariti sakramente niti izmijeniti kršćansku religiju


Prenosimo izvadak iz djela sv. Roberta Bellarmina koji nam izražava katolički nauk o papinskom autoritetu koji nije apsolutan i svojevoljan, nego podložan božanskome autoritetu u službi naviještanja Evanđelja – istina koja se danas toliko iskrivljuje u službi modernističke revolucije.


,,Nisam li rekao da Calvin puno govori, a dokazuje malo ili ništa? Jer Calvin sve to govori – da se papa hvali time da vezuje ljude u savjesti zakonima kako mu se svidi, da ustanovljuje nove sakramente, a ukida stare, da stvara sredstva spasenja strana nauku Evanđelja, da mijenja cijelu religiju – ali ne dokazuje ništa od toga. Drugim riječima, za njega je reći nešto isto što i dokazati. Po istoj logici bi zanijekati to značilo isto što i opovrgnuti.

Kao katolici koji se pokoravaju Rimskome prvosvećeniku kao Kristovu namjesniku, govorimo zasigurno slobodno i bez da ga ikako uvrijedimo: njemu nije dopušteno vezati ljude kojim god, odnosno opakim i zlim zakonima, kao ni ustanovljivati nove sakramente niti iskvariti ili ukinuti one koje je Krist ustanovio, niti mu je dopušteno uvoditi sredstva spasenja strana nauku Evanđelja, niti uništiti ili izmijeniti kršćansku religiju. Sve to govorimo tim radije što znamo da on sam isto misli i govori. Jer da ne misli tako – da misli da mu je dopušteno uvesti zle zakone, ustanoviti nove sakramente ili ukinuti stare ili drugo slično tome – kako bi on svjesno i voljno mogao podnositi da svi mi koji smo mu podložni – ne u bilo kojemu kraju svijeta, nego u samome Rimu – naučavamo suprotno?


Izvor: De Controversiis Fidei Christianae, vol. I, De Romano Pontifice, Liber Tertius, "De Summo Pontifice", in: Disputationum Roberti Bellarmini, De Controversiis Christianaei Fidei, Tomus Primus, Neapoli, 1856., str. 459.
Latinski izvornik u pdf formatu možete pogledati ovdje.

Primjedbe