Kristerosi zaboravljeni u komemoraciji žrtava revolucija u Meksiku



Tri mjeseca nakon preuzimanja ureda, 4. ožujka 2019., meksički predsjednik otvorio je arhive obavještajnih službi da bi se ,,rasvijetlile zloporabe koje su počinile stranke rođene iz meksičke revolucije od 1929. do 1985. Ipak, mučeništvo kristerosa nije uključeno u tu potragu za istinom.

1. ožujka 2019. Andres Manuel Lopez Obrador iznio je odlučni poziv, moleći ,,oproštenje u ime države za žrtve najtamnijih trenutaka meksičke revolucije. Dan prije meksički predsjednik potpisao je uredbu kojom se dekvalificira više od 10,000 sanduka dokumenata koji su dotada držani pod oznakom tajnosti u nacionalnim arhivima.

Dokumenti koji su u pitanju, tvrdi Le Monde, ulaze u razdoblje od posljednjih 90 godina. Ali meksički predsjednik zavređuje prijekor zbog selektivnosti svoje mea culpa koja potpuno zanemaruje zločine koje je revolucija počinila protiv Crkve.

Uistinu, između 1926. i 1929. na desetine tisuća meksičkih katolika ujedinilo se pod barjakom Krista Kralja da bi se borili protiv otvoreno bezbožnoga i progoniteljskoga zakonodavstva. Baš rat kristerosa – tzv. kristijada – dobio je krvavi završetak 1929.

Jer unatoč demobilizaciji – koju su poticali neki biskupi – zauzvrat mirovnom obećanju revolucionarne vlade, tisuće kristerosa je bilo masakrirano, žene i djeca skupa s muškarcima.

Tajni arhivi koji su otvoreni dolaze iz razdoblja koje je slijedilo neposredno nakon progona kristerosa: očiti čin selektivnoga pamćenja koji uvelike podsjeća na način kako se u Francuskoj tretira ,,genocid u Vendeeu.


Primjedbe