Iznenađujući posjet Viktora Orbana Fatimi



Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca (ICLN) imala je počasnoga gosta u osobi Viktora Orbana tijekom svoga zasjedanja održanog u Fatimi 22.-25. kolovoza 2019. Neočekivani posjet koji je izazvao neugodnosti unutar portugalske vlade.

ICLN je neovisna katolička organizacija stvorena 2010. godine koja ima za cilj ,,okupiti katolike – kao i druge kršćane koji to žele – izabrane u politici... kako bi ih bolje informirala o činjenicama, znanosti kao i crkvenom nauku”.

Godišnji susret organizacije održan je u Fatimi od 22. do 25. kolovoza 2019. Započeo je Misom koja se slavila u svetištu u čast Bezgrešnoga Srca Marijina.

Među izaslanicima su bili Viktor Orban, mađarski premijer koji je protestant, kao i Mick Mulvaney, šef osoblja Bijele kuće, koji je katolik.

S portugalske strane Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se radi o čisto privatnom posjetu, i da nije održan sastanak između portugalskoga predsjednika vlade Antonija Coste, socijalista, i onoga koga masovni mediji u zapadnim zemljama smatraju izopćenikom.

Viktor Orban trenutno uživa procvat ekonomije. Namjerava djelovati kao glava Europe vjerne svojim kršćanskim korijenima, protiv multikulturalizma i ekonomskog liberalizma osi Pariz-Berlin. Stoga takav njegov iznenadni posjet Fatimi ima smisla.


Primjedbe