Blagdan Gospinoga Božanskoga Majčinstva


Ne postoji veća ovisnost od zametka u utrobi o njegovoj majci. Ali kad je Marija postala Majka Božja, nosila je zametak koji je sam Bog! Sićušan je, nemoćan i po svojoj vlastitoj volji potpuno je podložan svojoj majci. Utroba je najopasnije mjesto ovih dana. Više ih umire u utrobi nego bilo gdje drugdje. A ipak je Gospina utroba najsigurnije mjesto za našega Gospodina. Sveti Grignion piše: Zahvaljujem ti što si poništio samoga sebe uzevši obličje roba kako bi me spasio od okrutnog ropstva đavlu. Hvalim Te i slavim Te zato što si se rado pokoravao Mariji, tvojoj svetoj Majci, u svemu.

Majka Božja! Kakav je to naziv? Kako je ovo moguće? Ona je sama mogla obuhvatiti Onoga koji je oblikovao svijet. Samo je ona mogla biti Djevica Bogorodica (Virgo Dei Genetrix). Prije je bila Djevica, sada je plodna Djevica, Djevica Majka. Kao što je ona najveća od djevica po tome što je najčišća od svih njih, prva djevica i izvor djevičanstva, tako je i ona najveća od majki po tome što je a) Majka Božja; b) Majka udova Mističnoga Tijela svoga Sina. Kod Uznesenja ona će biti Kraljica. Božansko Majčinstvo je veće dostojanstvo od svećeništva jer je veće dati Gospodinu Njegovu ljudsku narav nego Ga učiniti prisutnim u Euharistiji.

Naš Gospodin nije besposlen dok je tamo! Ne, On tamo proizvodi sva otajstva svoga života koja će ostvariti. Sv. Ljudevit kaže da je Utjelovljenje najveće od otajstava našega Gospodina (Prava pobožnost, § 248), jer:
1. U njemu je u zajednici s Gospom izabrao odabrane.
2. U njemu je proizveo sva otajstva svoga života koja će ostvariti prihvaćajući ih u Gospinoj utrobi.
3. Obuhvaća sva otajstva, budući da sadrži čežnju i milost za sve njih.

U Misi Bezgrješnoga Srca Antíphona ad intróitum (Ulazna antifona) nas poziva da se približimo prijestolju milosti. Sv. Ljudevit objašnjava da je Gospa po božanskome Majčinstvu ovo prijestolje milosti, na kojemu sjedi Gospodin. Za njega je ovo otajstvo prijestolje Božje:

1. Milosti - budući da se ne možemo približiti Isusu drugačije nego po Mariji i Gospodin odgovara na sve zahtjeve upućene po Njoj.
2. Velikodušnosti - naš Gospodin je proizvodio neizreciva čudesa dok je bio u svome zemaljskome raju, Gospinoj utrobi.
3. Slave - Upravo je u Gospinoj utrobi Gospodin umirio Oca i pružio mu beskonačnu slavu koju On još nije primio od čovjeka.

Vidjeli smo da je Bog, odlučivši Gospu učiniti svojom vlastitom Majkom, učinio sebe ovisnim o Njoj. Ta se ovisnost očitovala u Njegovom traženju Njene dozvole, putem anđela, da se utjelovi u  Njenoj utrobi. Očitovala se po tome što se On učinio bespomoćnim ondje i odlučio je izvršiti svoja prva velika djela na ovoj zemlji u Gospinoj utrobi.

I tako, ako je naš Gospodin odlučio da sebe stavi u potpunu ovisnost o Gospi, isto tako moramo i mi.


Izvor:  https://fsspx.news/en/news-events/news/feast-divine-maternity-our-lady-51451

Primjedbe