Sveti Ivan je kršten Marijinim glasom koji nosi Kristovu milost


Kad je Marija napustila svoj dom u Nazaretu kako bi otputovala do Elizabetine kuće, Isus još nije bio star ni jedan dan i još nije bio vidljiva fizička prisutnost u Njezinome krilu. Ali po vjeri Marija je znala da je tu, i po vjeri je otišla posjetiti Krstitelja staroga šest mjeseci u krilu njegove ostarjele majke. Iako je bila Majka Otkupitelja, ponizno je pozdravila svoju stariju rođakinju Elizabetu po običaju. Ljepota njezinih gesti i milost Njezinih riječi bili su dostojno društvo Boga koji je postao čovjekom u Njoj i postali su oruđe Ivanova vlastitoga krštenja. Jer kad je Elizabeta čula Marijin milostiv pozdrav, njezino je dijete zaigralo od radosti. Tada je Elizabeta bila ispunjena Duhom Svetim i progovorila je proročkim duhom: "Kako to da Majka mojega Gospodina dolazi k meni?" Znala je da se u njoj dogodilo nešto veliko.

Ivan je kršten Marijinim glasom koji je nosio Kristovu milost njemu u majčinome krilu. Marijin glas bio je oruđe njegove duhovne obnove i tako je postala njegova duhovna Majka.

Marijino duhovno majčinstvo svetoga Ivana nije se tu zaustavilo. Iako su Ivan i Gospodin živjeli odvojeno dok se nisu trideset godina kasnije ponovno susreli na Isusovom krštenju, Marijina znalačka i ljubeća suradnja s Isusom u Njegovom skrivenom životu priopćena je svetome Ivanu u milosti Njegova djetinjstva i mladosti. Iako su živjeli kilometrima jedan od drugoga, i Isus i Ivan rasli su u mudrosti i milosti s istom Majkom, jedan fizički, a drugi duhovno. Isus je rastao u društvu Marije, a Ivan je rastao u pustinji, učeći Sveto pismo i meditirajući nad njime pod vodstvom Duha Svetoga. Kad se Ivan i Krist prvi put susreću na Jordanu, pokazuju zajedništvo koje može proizaći samo iz prisnoga znanja - prisno znanje koje je posebna privilegija Marije, njihove zajedničke Majke.

Takvo prisno znanje o Kristu posebno je pravo svakoga duhovnoga sina Marije, a u bliskosti s Majkom ozbiljnim i meditativnim recitiranjem svete Krunice brzo se i sigurno nauči. Ave Maria!

Izvor: https://fsspx.life/en/news-events/news/st-john-had-been-baptized-voice-mary-carrying-grace-christ-48962

Primjedbe