Hitler je htio oteti Papu: vatikanski tajni plan za zaštitu Pija XII.


Neobjavljeni dokumenti iz arhiva Papinske žandarmerije otkrivaju tajni plan uspostavljen za obranu Svete Stolice i izvlačenje pape Pija XII. u slučaju okupacije Vatikana.

Između 8. rujna 1943. – datuma početka njemačke okupacije Rima – i oslobađanja Vječnog grada 4. lipnja 1944., Vatikan se našao u središtu oluje. To razdoblje ističe povjesničar Cesare Catananti u svojoj knjizi Il Vaticano nella tormenta [Vatikan u oluji] objavljenoj u izdanjima San-Paola, 17. siječnja 2020. godine.

Kroz izniman pristup dokumentima kojima se mogao poslužiti u sjedištu Papinske žandarmerije, povjesničar pokazuje da je njemački kancelar planirao invaziju na 44 hektara Vatikana, kao i otmicu Rimskoga prvosvećenika. Trebao je biti deportiran u München ili u Lihtenštajn.

Državno tajništvo, nakon što je bilo obaviješteno o ovom projektu, uspostavilo je pravi ratni plan. Vatikan se zabarikadirao: ojačao velika vrata ogromnim šipkama i vrećama s pijeskom, organizirao obranu švicarske straže te opskrbio vodom i hranom kako bi se pripremio za dugu opsadu.

Ako Hitler ne bi odstupio i odlučio poslati svoje tenkove da probiju zid: nema problema, obrambeni plan predvidio je taktičko preusmjeravanje u apostolske palače, s tim da je kao posljednja faza bila predviđena krvava borbi prsa o prsa s papinskom gardom pred vratima papinskih odaja, gdje je agresor smatrao da će pronaći Rimskoga prvosvećenika.

Vrijeme dobiveno takvom junačkom i očajničkom bitkom iskoristilo bi se da bi se omogućilo da Petrov nasljednik i njegovi drugovi dođu do Gregorijanske kule – poznate i kao Kula vjetrova – koja se nalazi sjeverno od vatikanske bazilike. Tada bi tajnim prolazima svi mogli brzo doći na sigurno mjesto, uz podršku britanskoga MI9.

Invazija se nije dogodila, ali priča je puna preokreta. U lipnju 1944., u vrijeme oslobađanja Rima, Pio XII. je njemačkim vojnicima otvorio Leoninski zid – upravo onima koji su ga trebali ukloniti nekoliko mjeseci ranije – kako bi ih zaštitio od odmazde stanovništva razdraženog i opijenog osvetom.

Izvor: https://fsspx.news/en/news-events/news/hitler-wanted-kidnap-pope-vaticans-secret-plan-protect-pius-xii-57531

Primjedbe