Učitelj dobio otkaz jer je Muhameda privatno nazvao „lažnim prorokom“


 Joshua Sutcliffe, 30-godišnji učitelj na katoličkom St. Aloysius Collegeu, otpušten je jer je u jednom videu objavljenom na Youtubeu opisao Muhammeda kao „lažnoga proroka“.


„Znam da je to kontroverzno i da ljudi mogu biti uvrijeđeni onim što govorim, ali to radim iz ljubavi i s ljubavlju jer želim reći istinu.“


Ovim je riječima Sutcliffe, učitelj matematike na St. Aloysius Collegeu u Highgateu, elegantnom predgrađu u sjevernom Londonu, komentirao svoj nastup.


St. Aloysius College, dječačka škola osnovana 1879., najstarija je takva katolička ustanova u Nadbiskupiji Westminster. Sutcliffe je počeo objavljivati videozapise na svom Youtube kanalu od listopada 2019. godine. Publikacije nisu povezane s njegovim radom kao učitelja.


„Odveli su me u ravnateljev ured, a njegov zamjenik rekao mi je da me suspendiraju na pet dana jer sam rekao da je Mohamed lažni prorok. Jedan dio muslimanskih roditelja požalio se na video.“


Uprava škole na koncu ga je pozvala da ne traži produženje ugovora.


„Nisam tražio tužbu, iako postoje dobri razlozi da ih dovedem pred sud jer su vršili pritisak tokom sastanka.“


U videu je Sutcliffe izjavio da je Isus Krist „jedini pravi prorok jer je utjelovljeni Bog. On je glas Božji, istinsko otkrivenje, jer je Bog”.


Navodno dvije nepodnošljive izjave za upravu katoličke škole, koje su zahtijevale uklanjanje „krivca” iz škole.


Već 2017. godine Sutcliffe je morao podnijeti disciplinski postupak u jednoj drugoj školi jer se u školi Cherwell u Oxfordshireu mladiću koji se proglasio „transrodnim” nastavio obraćati kao mladiću, a ne rodnim oznakama koje je on želio. U to je vrijeme poduzeo pravne postupke protiv kaznenih mjera.


Učitelj u svojim videozapisima vidi doprinos „traženju izgubljenih duša“ u javnom prostoru. U tu svrhu stvara video zapise u kojima objašnjava ideje „koje su u suprotnosti s biblijskim pravovjerjem”.


Zgoda otkriva gorki okus progonjenih kršćana koje progone drugi kršćani koji sebe čine privrženicima duha vremena.


Izvor: https://katholisches.info/2020/08/11/lehrer-entlassen-weil-er-mohammed-privat-einen-falschen-propheten-nannte/

Primjedbe