Njemačka sinoda: Kardinalov blitzkrieg



U svojoj posljednjoj knjizi-intervjuu objavljenoj u rujnu 2020. u izdanjima Fe-Medienverlaga, kardinal Ludwig Müller prokazuje „gubitak vjere” sinodalnoga puta koji već nekoliko mjeseci poduzima Crkva u Njemačkoj.


Naslov knjige najavljuje njegov sadržaj: Wahrheit. Die DNA der KircheIstina. DNK Crkve. Martin Lohmann, novinar koji stoji iza intervjua, pojasnio je temu: „U posljednjih nekoliko mjeseci neki su ljudi osjećali da moraju tražiti i pronaći DNK Crkve negdje drugdje”.


Bivši predstojnik Zbora za nauk vjere ne okoliša s riječima kada raspravlja o ekscesima njemačkoga sinodalnoga procesa. „Što pokazuju regionalne konferencije sinodalnoga puta? Svojevoljno razmišljanje, otvorenu herezu, nerealne pretenzije”.


Za kardinala Müllera trenutni bankrot Njemačke sinode počiva na činjenici da njemački biskupi Crkvu vide kao „čisto ljudsku organizaciju s čisto svjetovnim svrhama”. Iz te perspektive, „teško mogu vidjeti kako bi sinodalni put koji se odvijaa u Njemačkoj mogao tvrditi da je nadahnut Duhom Svetim”, objašnjava visoki prelat.


Prema čovjeku kojega je Benedikt XVI. izabrao da uređuje njegova djela, reformski proces zasnovan na dijalogu s druge strane Rajne ima za cilj, ni više ni manje, „daljnju sekularizaciju Crkve. Fokus je uglavnom na temama koje bi se trebale najviše dopasti zapadnom javnom mnijenju”.


Učinak ovog strmoglavog naleta, otvoreno opisuje kardinal, glasi: „izravni gubitak vjere, jer ako je Crkva čisto ljudska organizacija, ispravno razumijevanje službi i sakramenata nestaje”.


Tako kardinal Müller zaključuje: „Kršćansku vjeru i Crkvu ne može promijeniti nijedno ljudsko biće”.


Izvor: https://fsspx.news/en/news-events/news/german-synod-cardinal’s-blitzkrieg-60615

Primjedbe