Istinite i lažne zavjere u povijesti



Među zaboravljenim obljetnicama 2020. bila je i dvjestota obljetnica smrti oca Augustina Barruela, jednog od vrhunskih kontrarevolucionarnih pisaca 19. stoljeća.


Barruel je rođen u Villeneuve-de-Bergu u Francuskoj 2. listopada 1741. i u dobi od šesnaest godina pridružio se Družbi Isusovoj koju je, pak, nakon što je bila zabranjena u Francuskoj, 1773. zabranio i papa Klement XIV, pod pritiskom iluminističkih vladara. Barruel je živio kao biskupijski svećenik u Parizu, gdje je između 1788. i 1792. napisao Le Helviennes ou lettres provinciales philosophiques (1781.) protiv Rousseauove i Voltaireove "filozofske stranke" i vodio Journal ecclésiastique koji je iz tjedna u tjedan neprestano nastavljao osuđivati odgovornost iluminata u Francuskoj revoluciji koja je upravo izbila.


Nakon masovnih pokolja 1792. bio je prisiljen skrivati se, a zatim je emigrirao u London, gdje je napisao Histoire du clergé la Révolution française (1793.) te Mémoires pour servir à l'histoire di jacobinisme (Fauche, 1799.) . Ovo je djelo doživjelo veliki uspjeh, više puta ponovo izdavano i prevedeno na glavne europske jezike (djelo je ponovno objavila La Diffusion de la Pensée Française, 1974. i 2013., s uvodom Christiana Lagravea). Posljednje godine života proveo je u zajednici isusovaca u Rue des Postes u Parizu, gdje je i umro 5. listopada 1820. godine.


U trećem i četvrtom dijelu svojih Memoara, Barruel je razotkrio postojanje zavjere protiv prijestolja i oltara od strane "bavarskih iluminata", tajnog reda kojeg je 1776. osnovao Adam Weishaupt (1748-1830), profesor kanonskog prava na Sveučilištu u Ingolstadtu. Iluminati su službeno predlagali moralno usavršavanje svojih članova, ali cilj sekte, strukturirane prema strogoj postupnosti, bila je društvena revolucija u komunističkom stilu. Program društvene anarhije otkriven je samo sljedbenicima na najvišim razinama.


Policija bavarskoga vojvode (Karl Theodor) je 1786. otkrila zavjeru i zaplijenila opsežnu dokumentaciju koja je poslana na europske sudove kao izvještaj. Otac Barruel došao je u posjed dokumenata i objavio ih u svom djelu. Početkom 20. stoljeća je nekatolički povjesničar masonerije, René Le Forestier (1868.-1951.), pomno istraživao njemačke arhive i pronašao potpunu potvrdu onoga što je Barruel objavio. "Barruel", piše,"je pročitao sve. Njegovi brojni citati prevedeni su s njemačkoga pomalo slobodno, ali vjerno. Iz zbunjujuće mase dokumenata koje je prikupio, iz temeljite analize izvornih spisa, uspio je izvući pomalo tendenciozno, ali potpuno izvješće o organizaciji, redu i njegovoj povijesti." (Les Illuminés de Bavière et la franc-maçonnerie allemande, Hachette, Pariz 1914., str. 687-688).


Iluministička sekta je preživjela do te mjere da je princ Metternich 1832. napisao da vjeruje da nikada nije ni uništena (Mémoires, Plon, Paris 1882, V. sv., str. 368).


Godine 1818. je stari jakobinski revolucionar Filippo Buonarotti osnovao u Ženevi Savršene i uzvišene meštre, revolucionarno tajno društvo koje je odražavalo organizacijsku strukturu i program iluminata Bavarske. Povjesničar marksističkog porijekla, Armando Saitta, otkrio je i objavio dokumente talijanskog revolucionara (Filippo Buonarroti. Contributi alla storia della sua vita e del suo pensiero, Storia e Letteratura, Rim, 1950.-1951.). Na prvoj razini društva ispovijedale su se liberalne ideje i poštivanje vjere; na drugoj razini je sljedbenik iniciran u radikalniju, republikansku doktrinu, koja je uključivala ubojstvo tiranina; na trećoj razini je otkriven konačni program sekte: uspostava komunističkog društva.


Drugi znanstvenik, James H. Billington, profesor povijesti na Harvardu i Princetonu, dokumentirao je u opsežnom djelu zavjereničko i tajno podrijetlo glavnih političkih pokreta 18. i 19. stoljeća, potvrđujući da postoji "suptilna linija apostolskog naslijeđa od Buonarottija do Lenjina” (Fire in the Minds of Men: Origins of the Revolutionary Faith, Basic Books, 1980.; talijansko izdanje: Il Mulino, Bologna, 1986., str. 27). Postojanje ove zavjereničke tradicije je dokumentirano i neosporno. Dokazi postoje. Među povjesničarima, katolicima ili antikatolicima, s desne ili lijeve strane, može doći do razilaženja u tumačenju činjenica, ali ne i u njihovom postojanju.


Nasuprot tome, karakteristika lažnih teorija zavjere je da ne mogu ponuditi nikakvu dokumentaciju ili sigurnost. Kako bi nadoknadili nedostatak dokaza, koriste se tehnikom pripovijedanja koja više obuzima emocije nego razum i zavodi one koji su činom vjere već odlučili vjerovati u tu nategnutu priču potaknuti strahom, ljutnjom i ogorčenošću. Ovi se sentimenti potiču u vrijeme krize, kao što se događa usred pandemije koronavirusa koja se trenutno događa. Stoga uspjeh teorija poput one Q Anona ne iznenađuje, što je došlo do izražaja kada smo saznali da su među sljedbenicima ove fantastične pripovijesti Ashli Babbitt, ubijena 6. siječnja u Campidogliju i Jack Angeli, šaman Q Anona, sada 'muški simbol' invazije.


Q Anon prikuplja svoje sljedbenike kroz otkrića anonimnog korisnika interneta, zvanog Q. (Q Anon je skraćenica za "anonimni korisnik"), koji se predstavlja kao službenik obavještajne službe kojeg su američki predsjednik Trump i Pentagon imenovali da "pošalje stanovništvu vitalne informacije, koje su inače skrivene”. Trumpa se uključilo u sveobuhvatnu bitku protiv skrivene svjetske vlade sotonističkih pedofila, takozvane Kabale, koja je preuzela vlast u Sjedinjenim Državama nakon atentata na Johna F. Kennedyja i od tada duboka država kontrolira sve, osim vojnih snaga. QA sljedbenici potvrđuju, između ostalog, da duboka država drži u podzemlju kao zarobljenike milijune djece, nakon što ih otme kako bi ih silovali i pili njihovu krv, da bi od njih dobili psihotropnu tvar: adrenokrom koji bi djelovao na svojevrsno pomlađivanje onih koji ga koriste.


QA smatra da je pandemija Covida instrument "Kabale" za porobljavanje čovječanstva. Isprva je QA zanijekao postojanje virusa; nakon toga je potvrdio da je virus stvorila duboka država za provedbu "Velikog reseta", ali predsjednik Trump će okrenuti oružje protiv neprijatelja čekajući "Veliko buđenje", odnosno prag novog "zlatnog doba” kome će na čelu biti Trumpom s vojskom.


Nedavni događaji u Sjedinjenim Državama ne ukazuju na skori trijumf predsjednika Trumpa, već na njegov pad. Unatoč tome, QA će kod svojih sljedbenika bez ikakvih problema promijeniti scenarije. U eri post-istine, istinito i lažno, stvarno i imaginarno, sada se isprepliću, u atmosferi zadivljujućeg gubitka razuma i ravnoteže.


Za postojanje zavjere s ciljem uništenja Crkve i kršćanske civilizacije nisu potrebne nove teorije, budući da je to već dokazano poviješću; ne treba ni tajnost, budući da Revolucija sada djeluje glasno i otvoreno. Ovdje je ključan kriterij. Jedina prava zavjera protiv koje se vrijedi boriti je zavjera snaga tame protiv Katoličke Crkve. Sve ostalo je sporedno.


Roberto de Mattei


Izvor: https://rorate-caeli.blogspot.com/2021/01/de-mattei-true-and-false-conspiracies.html


Primjedbe