Eisenstadt (Železno): proslava sv. Martina u misnicama od novinskog papira


Gradišće (Burgenland) je pokrajina u Austriji u kojoj živi nekoliko desetaka tisuća Hrvata. Mjesna biskupija ima i biskupa koji je Hrvat – mons. Egidija Živkovića, koji se ipak prema sljedećemu ne razlikuje puno od austrijskih i drugih zapadnih biskupa koji se utrkuju tko će usvojiti i provesti u djelo više ,,duha Drugog vatikanskog“.

Biskupska Misa s budimpeštanskim nadbiskupom i primasom Mađarske, kardinalom Erdöom, austrijskom biskupskom konferencijom, mnoštvom biskupa iz susjednih zemalja i poglavarima javnog života u Gradišću u katedrali sv. Martina

(...)

Življeni ekumenizam

U ekumenskoj povezanosti suslavili su (?) pravoslavni metropolit Austrije i eparh Mađarske i Srednje Europe, nadbiskup Arsenios Kardamakis, evangelički superintendant Manfred Koch kao i pravoslavni opat Paisios. Pritom je biskup izričito istaknuo svoju prijateljsku povezanost sa svojom evangeličkom i pravoslavnom braćom u vjeri (sic!).

,,Pastoralna vozačka za kategoriju C“ za biskupiju

Kao konkretni stav za promjenu važnih sudbonosnih stavova ,,da bismo kao kršćani u biskupiji postali sposobni za budućnost, spominje biskup Živković novi pastoralni put biskupije Železno, za što se poslužio slikom ,,pastoralne vozačke za kategoriju C“: ,,Naučili smo da dušobrižnik može načiniti opasno skretanje vozilom kada se koristi kvačilo i mijenja brzina u velikim dimenzijama te smo naučili i što znače prometni znakovi na novim, dosad nepoznatim pastoralnim putovima“. Pritom se treba oprostiti od starih struktura i načina razmišljanja, neprikladnih vremenu: ,,Dalje od slobodnih igrača prema zajedničkoj igri u skupinama! Dalje od ponekad neprilagodljivih branitelja svog namještenja prema nesapetim, duhovno slobodnim pastirima“, treba biti deviza, kaže biskup.

Biskupija Železno postavlja ekumenski putokaz

Biskup je posebno istaknuo preklapanje godine sv. Martina i Godine milosrđa. ,,Taj put milosrđa pokazuje se u konkretnoj karitativnoj dimenziji“, kaže biskup Živković. I konačno neka bude u godini sv. Martina u biskupiji sv. Martina jedan daljnji ekumenski putokaz – nakon nabavke zamljišta za gradnju prvog pravoslavnog samostana u Austriji čiji će kamen temeljac biti postavljen u gradišću 2017. god.: ,,U ovim danim susreli su se vrh Katoličke i Evangeličke crkve u Austriji na zajedničko bogoslužje i savjetovanje, koje je bitno za daljnji razvoj ekumenizma u našoj zemlji i šire“, uvjeren je biskup.

,,Kršćanska solidarnost treba sve zahvatiti“

Ali Gradišće ne ostaje na tome: već početkom sljedeće godine, 18. siječnja 2017., održat će se veliko ekumensko spomen-bogoslužje u Bad Tatzmannsdorfu, u čijem okviru će biti izrečena zajednička molba za oproštenje. A 2018. bit će – kako je to biskup već najavio, zajedničko ekumensko hodočašće u Thüringen, na tragovima Martina Luthera i sv. Elizabete iz Thüringena. Pri svemu tome je odlučno da ,,pristignemo jednoj kršćanskoj solidarnosti koja će zahvatiti i druge“, naglašava biskup Živković.







Primjedbe