Manija milosrđa na Svjetskom danu mladih


Možda su mi desetljeća istraživanja i potrage za nestalom i otetom djecom po cijelom svijetu pružila uvid u opasnosti za djecu. Možda poznavanje taktika i priča seksualnih predatora pojačava moju zabrinutost zbog naivnih i lakovjernih odraslih, koji stavljaju djecu u opasne i kompromitirajuće situacije.

Možda jer znam da ranjivost mladih koji se angažiraju kako bi pomogli ljudima s ulice, bilo mentalno bolesnih ili beskućnika, ugrožava njihovu sigurnost i dobrobit. Možda godine istraživanja razbojnika i ubojica, koji se predstavljaju kao takvi ljudi, koji vrebaju prijemljivu djecu i tinejđere namamljujući ih u trgovinu ljudima, drogom i druge nasilne zločine, utječe na moje mišljenje o ovom bizarnom i problematičnom katehetskom savjetu koji je dao američki biskup na Svjetskom danu mladih u Poljskoj.

Vjerujem da je taj biskup pristojan čovjek. Pa opet njegovo predavanje i pogledi ne samo da naglašavaju potpunu apsurdnost mantre milosrđa koju ovjekovječuje Franjo i njegovi kolege biskupi, već oni predstavljaju ozbiljan rizik za djecu.


Na Svjetskom danu mladih u Poljskoj biskup Frank Caggiano iz Bridgeporta u američkoj saveznoj državi Connecticut slijedio je diktate jubileja godine milosrđa svojim ‘katehetskim predavanjem’ o milosrđu, demonstrirajući besmislenost i glupost Franjine manije milosrđa. Biskup Caggiano sablažnjivo je  podučio 150 mladih ljudi da davanje 1$ beskućniku nije dovoljno za katolika i zagovarao je opasnu praksu u ime ‘milosrđa’. Kao što je biskup Caggiano istaknuo: ,,Moji prijatelji, to je možda dovoljno dobro za svijet, ali to nije dovoljno dobro za Isusa Krista. Nismo na to pozvani. Mi smo pozvani na više od toga“,  objasnio je biskup Caggiano.

A zatim zazivajući nezaboravan izraz na kojeg se neprekidno poziva papa Franjo, biskup Caggiano izložio je i odglumio zaista milosrdno katoličko ponašanje prema beskućniku:
,,
Padnete na koljena i stavite svoje ruke oko njega i pritisnite ga blizu sebi i onda ga podignite”, rekao je. ,,Osjeća se da i dišete poput njih kada su vaše srce i njegovo tako blizu da se dodiruju.” Dodiruju, hm?

Nemojte očekivati neke citate iz Katekizma Katoličke crkve.

Elizabeth Smart i Brian David Mitchell
Možda biskup Caggiano nije čuo za slučaj kada je 5. srpnja 2002. četrnaestogodišnju Elizabeth Smart usred noći oteo beskućnik Brian David Mitchell. Ed i Lois Smart, Elizabethini roditelji, često bi tražili i pomagali beskućnike u Salt Lake Citiju plaćajući im da obavljaju razne poslove oko njihove kuće. Oni nisu samo prošli ulicom i ubacili 1$ u košaricu, ne, oni su htjeli učiniti više. Mitchell je bio među beskućnicima kojima je pomagala obitelj Smart i radio je 5 sati obavljajući pogodne poslove u njihovom domu. Bez sumnje, njihove namjere bile su milosrdne prema beskućnicima, ali opasne za njihovo šestoro djece.

Devet mjeseci Brian David Mitchell svakodnevno je i više puta silovao Elizabeth Smart dok su je njezini roditelji i policija očajnički tražili. Ne možemo govoriti o nekom vrlo milosrdnom kraju za nevinu djevojčicu. Niti za tisuće djevojaka koje na ulicama siluju muslimanski migranti u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Francuskoj. Izgleda da je biskup Caggiano snažno utjecao na svoju publiku mladih jer ih je poprilično izgrdio zbog njihovih nemilosrdnih stavova prema beskućnicima.

Jedna od djevojaka na predavanju komentirala je: ,,Umjesto da samo dam ljudima novac, ja trebam ustati i dati im zagrljaj i učiniti da se i oni osjećaju kao ljudi, da su prihvaćeni u društvu. Nešto stvarnije od toga da im dam novac te prođem pokraj njih. Mislim da moramo ponovno procijeniti kako gledamo sada na te stvari i kako se ponašamo prema ljudima koji su bez doma ili imaju manje sreće“, rekla je.

Teologija milosrđa koju je dizajnirao Franjo pretvara se u osnovni tečaj banalne i bezukusne sociologije, tečaj uličnog grljenja. Sad mogu čuti Franjine misionare: ,,Zatrubite ako trebate zagrljaj.” Stvarno, biskupi, s vašim  dragocjenim doktorskim titulama, zar vi stvarno padate na tu koještariju? Smrdljive ovce novi su standard spasenja po kojima smo svi suđeni u Franjinoj crkvi? Odbacite Franjin milosrdni modernizam smrdljivih ovaca, u svim njegovim gnusnim i folirantskim manifestacijama, i zazovite zagovor hrabrog mučenika, o. Jacquesa Hamela. Postoji li ijedan od vas koji je neustrašivi pastir?

Elizabeth Yore međunarodna je odvjetnica za djecu. Služila je kao glavna savjetnica u nacionalnim centrima za nestalu i iskorištavanu djecu i kao glavna savjetnica na Odjelu za djecu i obitelj u Illinoisu. Istražuje i drži savjetovanja o nestaloj i iskorištavanoj djeci po čitavom svijetu.


Primjedbe