Ima li za Crkvu još hereza i heretika? – Jedna skupina tuži se na Kongregaciju za nauk vjere

Sjedište rimske Kongregacije za nauk vjere
(Rim) Jedna skupina katoličkih teologa, biskupa, svećenika i časnih sestara, sveukupno 15 osoba, zatražila je od rimske Kongregacije za nauk vjere „više transparentnosti“, kako je prenio Radio Vatikan.

Ova bi institucija u budućnosti trebala ignorirati „anonimne prijave“, stoji u dopisu koji je objavljen prošli tjedan. Osim toga, svi oni čije se spise istražuje, trebali bi biti obaviješteni što im se točno predbacuje i tko vodi istragu. K tome, iste osobe ne bi smjeli biti tužitelji, istražitelji i sudci. 15 potpisnika potječe iz Australije, SAD-a, Irske ili Španjolske i prema vlastitim riječima zbog njihovih djela Kongregacija za nauk vjere im je slala prigovore. Kao obrazloženje za svoj trenutačni dopis svi navode da su koncem veljače poslali prijedloge u Rim, ali nisu dobili odgovor.


„Kongregacija za nauk vjere koja potječe iz 16. stoljeća najstarija je i u dogmatskim pitanjima najviša vatikanska kurijalna ustanova. Ona ima zadaću 'promicati i štititi' nauk Katoličke Crkve, kako stoji u Apostolskoj konstituciji 'Pastor Bonus'. 'Odjel za nauk' promatra teološko istraživanje i pregleda slažu li se pojedinačni sadržaji s načelima katoličke vjere. S istim ciljem stručnjaci Kongregacije za nauk vjere pregledaju djela koja imenuju mjesne crkvene ustanove. Ako je nužno, Kongregacija za nauk vjere u kontaktu s autorom pokušava pojasniti možebitne probleme“, rekao je Radio Vatikan.

Međutim, problem u Crkvi nije nedostatak transparentnosti Kongregacije za nauk vjere, nego heretici, disidenti i neposlušnici. Oni se ne žele pridržavati ni crkvenoga nauka, ni crkvene stege i onda se još tuže ako im se zbog toga pošalju prigovori. To je stav koji je anarhičan. Svaka stranka i svaka udruga sukladno statutu ima svoj cilj, svrhu i red. Prema predodžbama nemalog broja ljudi Katolička bi Crkva navodno trebala dopustiti da svatko radi mu padne na pamet.

Problem je štoviše da u Crkvi ne postoji stvarno mjesto na koje se katolici, klerici kao i laici, mogu obratiti s pritužbama na svakidašnje kršenje katoličkog nauka i reda. Autoritet koji pouzdano prouči zamolbu, istraži navedene slučajeve i koji ima vlast odlučivanja.

Nakon pisama nadležnom biskupu na koja se ne odgovara ili pisama drugim institucijama koja nemaju nikakav učinak, mnogi vjernici rezigniraju.

Na njemačkom govornom području, primjerice, nekoliko stotina svećenika i đakona potpisalo je Javni poziv na neposlušnost. Nikakve stvarne posljedice toga dosada nisu poznate. Riječi „heretik“ i „hereza“ izbjegavaju se. U općoj jezičnoj uporabi Crkve one u biti više i ne postoje. Odatle potječe nejasnoća u odnosu prema hereticima i herezama koji se svagdje pojavljuju i još se k tome tuže ako ih nekada netko ukori.

Izvor: 
http://www.katholisches.info/2016/04/21/gibt-es-fuer-die-kirche-noch-haeretiker-und-haeresien-gruppe-beklagt-sich-ueber-glaubenskongregation/

Primjedbe