Isusovački general potpisao je 1989. hvalospjev Fidelu Castru i kubanskoj revoluciji


(Havana) Iščitavanje života Artura Sose Abascala, koji je od listopada 2016. u službi 31. isusovačkog generala, otkriva ga kao pravog marksista. U kasnijim 70-im godinama, u procvatu teologije oslobođenja, bavio se pitanjem kako prenijeti kršćansku vjeru na marksistički način. Više godina nakon toga svrstao se u krug uvjerenih Castrovih pristalica. To proizlazi iz izjave o podršci, koju je potpisao i sadašnji ,,crni papa.

,,Besprimjerena pobjeda nad tiranijom, korupcijom i vazalstvom

Godine 1989. objavilo je 911 venezuelanskih intelektualaca i umjetnika Manifiesto de Bienvenida a Fidel Castro u kojemu su pozdravili posjet kubanskog diktatora Fidela Castra njihovoj zemlji i slavili ga kao ,,vođu kubanske revolucije“.

,,Želimo Vam javno iskazati poštovanje za ono što ste postigli za čast Vašeg naroda i za cijelu Latinsku Ameriku“, stoji u izjavi.

,,U ovom dramatičnom trenutku za kontinent, samo ideološka zasljepljenost može nijekati mjesto koje Vi zauzimate u povijesti oslobođenja naših naroda. Prije 30 godina došli ste u Venezuelu neposredno nakon besprimjerene pobjede nad tiranijom, korupcijom i vazalstvom. Tada Vas je naš puk primio kako dolikuje samo junaku, koji utjelovljuje i simbolizira zajednički ideal.“

Potpisnici žele Fidelu Castru ,,iz istih razloga i danas“ očitovati svoju podršku koju povezuju ,,s nadom“ da je moguće ,,izgraditi pravednu, neovisnu i solidarnu Latinsku Ameriku“. Progonstvo Crkve koje je provodio kubanski režim, isusovca Sosu očito se nije ticalo. U tome stavu među progresivnim katolicima tada nije bio jedini. Kršćani koji nisu lijevo, nisu pravi kršćani, nego reakcionari, koji zaslužuju progonstvo. Tako je to formulirao 1986. švicarski kapucin Walbert Bühlmann misleći pritom na marksističke režime u Angoli i Mozambiku koje je Kuba podupirala.

Pater Arturo Sosa pojavljuje se kao 810. potpisnik izjave, koju je potpisao kao voditelj Centro Gumilla (de Investigacion y Accion Social). U časopisu SIS des Centro, koji je on vodio od 1979.-1996., objavio je 1979. svoj članak ,,La mediacion marxista de la Fe cristiana“ (Marksističko prenošenje kršćanske vjere). Sedam godina nakon hvalospjeva Fidelu Castru postao je 1996. Sosa provincijalom isusovačke provincije u Venezueli.

,,Povijest je povijest i ne može ju se nijekati“, piše španjolski kolumnist Francisco Fernandez de la Cigoña. Jer ljudi se u tijeku godina mogu promijeniti. Važno je jedino gdje sada stoje. No očitovanje u prilog Fidelu Castru moglo bi u najboljem slučaju proći kao jako zakašnjeli ,,mladenački grijeh“ jer je tada Sosa imao već 41 godinu.


Prošlost je prošlost: ali što ako je sadašnjost još teža?


Fidel Castro je mrtav, a njegov brat Raul vlada Kubom još uvijek marksističkom desnicom, dok se Sosina domovina Venezuela nalazi u teškoj krizi. ,,Bolivarski“ Madurov režim koji je u prijateljskim odnosima s komunističkom Kubom, daje da se puca na prosvjednike.


Teže od marksističkih i real-socijalističkih zastranjenja isusovačkog generala u prošlosti, su neke dvoznačne izjave danas. U najmanju su ruku dvosmislene njegove tvrdnje da je Japan moguće evangelizirati samo u suradnji s budizmom i šintoizmom (vidi također i članak o razlikovanju duhova). Izjava u intervjuu sa švicarskim novinarom Giuseppeom Rusconijem donijela je Sosi čak optužbu zbog sumnje o herezi. General je stavio u pitanje ništa manje nego vrijednost Isusovih riječi. Da bi opravdao pripuštanje rastavljenih i 'ponovno oženjenih' sakramentima i razvodnjavanje sakramenta ženidbe, kao što to iščitavaju dijelovi Crkve iz posinodalnog spisa Amoris Laetitia, pozivajući se pritom na papu Franju, doveo je Sosa u pitanje Isusovu zapovijed o nerazrješivosti. Jer (kaže on) tada nitko nije imao diktafon, da bi zabilježio njegove riječi.

Slučaj je sada podnesen Kongregaciji za nauk vjere koja stoji pred neuobičajenom zadaćom da treba dati sud o generalu isusovačkog reda. Takva situacija, ipak, u povijesti Crkve i redovničkih zajednica, nije sasvim nova.

Giuseppe Nardi

Izvor: http://www.katholisches.info/2017/05/jesuitengeneral-arturo-sosa-absacal-unterzeichnete-1989-lobeshymne-auf-fidel-castro-und-die-kubanische-revolution/

Primjedbe