Sv. Toma Akvinski smatrao je i naučavao da je Zemlja okrugla


U svojoj prekrasnoj predstavi The Discovery of America (Otkriće Amerike), dr. Coakley prikazuje Kolumba kako govori prioru La Rabide:
,,Moja istraživanja dokazuju da je naš životni prostor okrugao!“
Na to blagi fratar odgovara (,,s velikim iznenađenjem“):
,,Vi kažete da je okrugao.“
Potom Kolumbo:
,,Okrugao kao kugla ispod križa na tom tornju!“

Potom je na sceni u dvoru Izabela, koja saznaje da Kolumbo smatra da je Zemlja okrugla, veoma začuđena, a čak i kardinal sumnjičavo trese glavom.
No dok je kraljičino iznenađenje – pošto je čula kozmičku teoriju koja nije došla iz sveučilišne dvorane u palaču – posve prirodno, crkveni velikodostojnik i prior samostana nisu trebali biti u neznanju da su mnogi učenjaci u njihovo vrijeme držali mišljenje da je naša Zemlja doista sferična. Jer nisu li u rukama sveučilišnih profesora i studenata u to vrijeme bili udžbenici Teološka suma sv. Tome i Aristotelova Fizika?

U oba ta poznata znanstvena izvora izričito se drži da je Zemlja sferična. Anđeoski naučitelj spominje taj predmet u dva odlomka Sume (I, q. 1, a. 1, ad 2um; i: I-II, q. 54, a. 2, ad 2um) isto kao i u komentaru na Sentencije (II., D 24, q. 2, 2, 5um); u svome komentaru na Post. Anal. (L. 41), na Fiziku (II., L. 3) i iscrpnije u De coelo et mundo (L. II, L. 26, 27, 28). Jedan citat iz Sume će za trenutnu svrhu biti dovoljan.

Sv. Toma odgovara na prigovor protiv zaključka da je načelo na kome se klasificiraju habitusi njihov formalni predmet. Tvrdi se da jedan isti predmet može potpasti pod različite vrste znanosti ,,kao što to da je Zemlja okrugla dokazuju fizičar i astronom“. Odgovor glasi: ,,Treba odgovoriti, da to da je Zemlja okrugla dokazuje fizičar jednim sredstvima, a astronom drugima. Astronom naime to dokazuje putem matematike, npr. oblicima eklipse ili na druge načine, a fizičar dokazuje putem fizike, npr. kretanjem težih tijela prema središtu i dr.“ (I, q. 54, a. 2, ad 2um).

Drugim riječima, sv. Toma izjavljuje da se Aristotelova tvrdnja da je Zemlja okrugla može dokazati pomoću dva posredna pojma. Astronom izvodi svoj argument iz matematike, tj. iz okruglog oblika Zemlje koji se vidi na površini Mjeseca tijekom njegove pomrčine. Fizičar izvodi svoj argument iz fizikalnoga fenomena gravitacije, naime da ,,teška tijela teže prema središtu Zemlje; dakle Zemlja mora biti okrugla.


Da okruglost na koju se ovdje misli sigurno nije u smislu ravnoga diska, nego lopte ili sfere, sasvim je očito iz naučavanja kako Aristotela, tako i Akvinca, koje ovaj opsežno razvija u Lectiones (26, 27, 28) u drugoj knjizi djela De coelo et mundo.

Nadalje, oba ova časna učitelja smatrali su vjerojatnim da se ocean koji se proteže dalje od Gibraltara, spaja s Indijskim morem, koje zapljuskuje istočne obale Indije. I budući da je to mišljenje izloženo u drugoj knjizi Filozofovog djela De coelo et mundo, koje komentira Akvinac (lekcija 28), nije začuđujuće da je veliki Đenovljanin smatrao da je Zemlja okrugla i da će ploveći zapadno od Herkulovih stupova doseći obale Indije i da je sve do svoje smrti Kolumbo vjerovao da je zapravo pristao na Azijskome kontinentu. Iznenađujuće je da se misli da crkvenjaci njegovih dana nisu znali što se naučavalo u njihovim udžbenicima.

J. F. S.


Primjedbe