Uskrsna homilija sv. Ivana Zlatoustoga


Sljedeća katehetska propovijed sv. Ivana Zlatoustog čita se svaki Uskrs na vazmenoj noćnici (matutinu) u bizantskom obredu.

Ako je tko pobožan i ljubi Boga, neka uživa u ovom blistavom pobjedničkom slavlju. Ako je tko mudar sluga, neka se raduje što ulazi u radost svoga Gospodina. Ako se tko dugo trudio u postu, neka sada primi nagradu svoju. Ako je tko radio od prvoga sata, neka danas primi svoju pravednu nagradu. Ako je tko došao u treći sat, neka sa zahvalnošću svetkuje blagdan. Ako je tko došao u šestom satu, neka se ne boji, jer mu se neće oduzeti. Ako je tko odgađao do devetog sata, neka se približi, ne bojeći se ničega. Ako je itko odugovlačio do jedanaestoga sata, neka i on ne bude uznemiren zbog svoga kašnjenja, jer Gospodin koji je ljubomoran zbog svoje časti, prihvatit će posljednje kao i prve. Daje počinak onome koji dolazi u jedanaesti sat, kao i onome koji je radio od prvoga sata.

On pokazuje milosrđe posljednjem i brine se za prvoga – i za onoga kome daje, kao i za one kojima podjeljuje darove. On prihvaća djela i izlazi ususret namjerama, poštuje djela i hvali prinose. Zato uđite u radost Gospodina svoga i primite plaću svoju, i prvi i drugi. Vi bogati i siromašni zajedno, održite veliku svečanost. Trijezan i bezbran, častite ovaj dan. Radujte se danas, vi koji ste postili i vi koji ste zanemarili post. Stol je pun, svetkujte raskošno. Tele je ugojeno, neka nitko ne odlazi gladan.

Uživajte u blagdanu vjere, primite sva bogatstva ljubavi. Nitko ne smije oplakivati svoje siromaštvo jer je otkriveno sveopće kraljevstvo. Neka nitko ne plače zbog svojih bezakonja, jer je oproštenje izašlo iz groba. Neka se nitko ne boji smrti, jer nas je Spasiteljeva smrt oslobodila. Onaj kojega je ona zarobila, uništio ju je. Spustivši se u pakao, zarobio je pakao. Ogorčio ga je kad je on okusio Njegovo tijelo. I Izaija, koji je to prorekao, plakao je: pakao, rekao je, bio je ogorčen, kad je u nižim predjelima naišao na Tebe. Bio je ogorčen, jer je ukinut. Bio je ogorčen, jer je bio izrugan. Bio je ogorčen, jer je bio ubijen. Bio je ogorčen, jer je bio zbačen. Bio je ogorčen, jer je bio okovan lancima. Uzeo je tijelo i sreo Boga licem u lice. Uzeo je zemlju i susreo se s Nebom. Uzeo je ono što je viđeno i pao na nevidljivo.

O smrti, gdje ti je žalac? Gdje je tvoja pobjeda? Krist je uskrsnuo i vi ste zbačeni. Krist je uskrsnuo i demoni su pali. Krist je uskrsnuo i anđeli se raduju. Krist je uskrsnuo i život vlada. Krist je uskrsnuo, a nijedan mrtav ne ostaje u grobu. Jer Krist, koji je uskrsnuo od mrtvih, postao je prvim plodom onih koji su usnuli. Njemu slava i vlast u vijeke vjekova. Amen.


Primjedbe