Otvoreno pismo nadbiskupu Puljiću i HBK povodom čestitki za Kurban-bajram


Odgovarajući na zamolbu jednoga čitatelja, prenosimo njegovo otvoreno pismo upućeno zadarskom nadbiskupu Puljiću i HBK povodom već uobičajenih čestitki za nedavni muslimanski blagdan Kurban-bajram.

Otvoreno pismo nadbiskupu Želimiru Puljiću i cijeloj Hrvatskoj biskupskoj konferenciji kojom predsjedava povodom njegove javno upućene čestitke 10. kolovoza 2019 vjernicima islamske religije u svezi njihova islamskog praznika kurban-bajrama, koja je objavljena na mnogim hrvatskim javnim medijima, među kojima i na laudato, ika, kamenjar, hrt, znet, direktno, večernji list, i drugima.

Poštovani nadbiskupe Puljiću,

Animalističke i „prirodne“ religije te ljudska filozofska i vjerska mnijenja: animalizam, primitivizam, vede, šintoizam, konfucionizam, budizam, zaratustrino učenje u Perziji, a ovome spada i muhamedansko učenje u islamu – čisto su ljudske tvorevine i u njima nema ništa nadnaravnoga osim onoga što spada na ljudsku savjest svima ljudima zajedničku (tj. vlastitu).

Židovska je religija (Stari Zavjet) nadnaravnog podrijetla, a u Kristu „prestaje“, kako kaže sv. Pavao (2 Kor 3,14), tj. sve što nije u skladu s Kristom i Novim Zavjetom.

Kršćanske religije i sekte: pravoslavna, razne denominacije protestantizma („svjedoci jehove“ spadaju kao i islam u čisto ljudska učenja) u neredu su, trajnom i više-manje svjesnom, jer oni znaju ili bi morali znati da je Istina samo jedna i da je sva i u punini samo u jednoj Zajednici vjere, a ta nije njihova!

Ta Zajednica vjere u kojoj je cijela Istina i u punini, jest samo Katolička Crkva unatoč mogućim i stvarnim, pa i velikim (ali ne i dogmatskim) i relativno brojnim pogreškama njenih pripadnika, pa i onih na najodgovornijim položajima.

Zato Katolici (a i svi drugi ako žele biti dosljedni!) ne mogu nikomu izvan Katoličke Crkve iskreno čestitati (ovdje se posebno i osobito misli na muslimane) nikakav vjerski praznik, jer bi to bilo licemjerno s obzirom na sve gore izloženo. A licemjeran biti u tomu nije nimalo pošteno, štoviše sablazan je! Jer ako bismo nekomu iskreno čestitali neki njegov „vjerski“ blagdan, budući da je Istina i prava Vjera samo jedna, morali bismo i sami to slaviti i ništa drugo. Ovdje se naravno ne računa slavljenje bitno iste Vjere na unekolike različite načine s obzirom na lokalne prilike, kulture i običaje.


Pretvarati se, pogotovo u tako svetim stvarima, vrlo je ružna osobina mrska i Bogu i ljudima.

Stoga surađujmo kao ljudi u onomu što nam je zajedničko, poštujmo savjest svake osobe i njezinu slobodu da vjeruje (ne i njihove krive religije), pod jednakim uvjetima kao i drugi, što svakako, što i kako hoće ili da ne vjeruje ništa, ali se ne pretvarajmo da hvalimo njihovu vjeru, dok je zapravo držimo lažnom i krivom. Pritom ne smijemo hvaliti ni dio iz njihove religije koji bi se nama možebitno svidio, jer ako dio nije ispravan, nije ispravna ni cjelina, i obratno, ako cjelina nije ispravna, ne može u tom sklopu biti ispravan ni dio.

Et unam, sanctam, catholicam
et apostolicam Ecclesiam.

I.T.Z.                                                                                                   
11. kolovoza 2019

Primjedbe

  1. se bavidu ti Crikveni biskupi pri Harvatskoy Darxavi uglavnom z' takvim oli slicsnima glupostima ... vech vidismo toga mnoxtvo

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar