Teološki četvrtak: Tradicija i tradicionalizam u Crkvi



TRADICIJA I TRADICIONALIZAM U CRKVI

Uvodna izlaganja izreći će:
prof. dr. sc. Anto MIŠIĆ, prof. dr. sc. Tonči TRSTENJAK

Teološki četvrtak održat će se 28. studenoga 2019. u 19 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Kaptol 29a – Dvorana II, ZAGREB.

Posljednjih desetak i nešto više godina i u nas je došlo do snažnije pojave tradicionalizma. To se dogodilo i na poticaje s najviših pozicija u Katoličkoj crkvi, od pape Benedikta XVI. do prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (Kardinal Robert Sarah, 2016.). Jesu li oni poticali na vjernost tradiciji ili pak na vraćanje tradicionalizmu?

Neki svećenici svojevoljno okreću oltare „ad orientem“ uklanjajući pritom oltare prema puku, uvode se latinske mise i upotrebljavaju drevna (barokna) misna ruha…

Organiziraju se čak i festivali, pozivaju se (kardinalske) perjanice tradicionalizma, neki izdavači preferiraju tradicionalističke naslove, na portalima sve vrvi od poziva na očuvanje tradicionalnih vrijednosti… Je li to stvarno tradicija ili je po srijedi puzajući ili čak svjesni odmak od II. vatikanskog koncila? Mogu li se povući paralele između tradicionalizma i (katoličkoga) fundamentalizma?

Je li, kako to neki tvrde, posljednji Koncil stvarno bio diskontinuitetan? Je li tradicionalizam odgovor na krizu u Crkvi ili je riječ o strahu, nesigurnosti, i bijegu u sigurna staništa? Što je, ustvari, prava tradicija i ima li je u nauku Drugog vatikanskog koncila? Na ta i slična pitanja pokušat ćemo odgovoriti. Pripremite se i dođite. Sigurno nećete požaliti. Štoviše.

Don Anton Šuljić, voditelj

Primjedbe

  1. Valjalo bi već u ovoj objavi razlikovati pojam "tradicionalizam" od značenja sv. Tradicije u Rimokatoličkoj crkvi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je samo najava, komentari će zasigurno biti dostupni nakon samoga događaja.

      Izbriši
  2. 3 mušketira su kao i obično obmanjivali ljude, no iznenađenje jest da je na teološkom četvrtku bilo Katolika koji su branili istinu i svoju Katoličku vjeru i tradiciju - za razliku od gospode u crnim odijelima koji su pokazali velik stupanj samouvjerenosti u -- neznanju --nevjeri-- Jedan od vrijednijih komentara p. Trstenjaka je bio -"zamislite oni mole krunicu svaki dan!"

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar