P. Patrick Fox – vjernost Misi svih vjekova do kraja



Jedan svećenik prijatelj ispričao mi je priču o još jednom svećeniku koji je odbio ići putem Novus orda: p. Patrick Fox (1915.-2007.) Evo kratkoga prikaza njegova života. Već samo čitanje daje mi novu snagu da bih bio dobar boj (vjere).

,,P. Patrick Fox bio je zaređen za svećenika na blagdan sv. Andrije, 30. studenoga 1939. Umro je 25. srpnja u Sydneyu. Služio je Bogu u svetome svećeništvu gotovo 68 godina i nikada nije služio Misu po novom obredu. Od 1969. njegov ga je red – lazaristi – stalno progonio. Uvijek i ponovo pokušavali su ga prisiliti na nove putove, a on bi ih svaki puta nadmudrio... Barem dva puta bio je poslan psihijatru i oba puta je dobio nalaz da je mentalno zdrav. Većina nas nema taj nalaz! Njegov red pokušao je dokazati da je lud, no nisu uspjeli. Njegov se progon na kratko smirio prije nekoliko godina kada je živio u (FSSPX-ovoj) Bogosloviji sv. Križa. To nije dugo trajalo jer je htio umrijeti kako je i živio, u lazarističkoj kući. Njegovo progonstvo u posljednjim godinama sastojalo se u tome da mu je bilo zabranjeno da itko prisustvuje kada je služio Misu... Kako je divno da je p. Fox doživio svoje opravdanje kada je papa Benedikt jasno utvrdio da stara Misa, kojoj je p. Fox bio uvijek vjeran gotovo 68 godina, nikada nije bila ukinuta... Razgovore s njime imao sam obično kasno u noć i uvijek je bila radost razgovarati s tim divnim čovjekom, svećenikom Božjim. Molimo da se p. Fox sada pridruži svim drugim australskim prvacima Mise svih vremena: vlč. Cumminsu, Buckleyu, Dyson-Smithu, mons. Hatswellu, vlč. de Silvi, drugima koji nam nisu poznati, a da ne zaboravimo p. Abdooa (FSSPX) koji je poginuo u automobilskoj nesreći 26. srpnja 1987. Neka on i svi spomenuti počivaju u miru."



Moj je otac pronašao svećenika vlč. Patricka Foxa koji je nekada bio profesor na bogosloviji, vrlo učen čovjek koji je dobro poznavao latinski i grčki, no bio je i veoma osebujan čovjek. On je također za nas služio tradicionalne Mise. Kada su njegovi nadređeni to saznali, pokušali su sve učiniti samo da ga u tome spriječe. No njega to nije ni najmanje smetalo. Na kraju su ga poslali na psihološko ispitivanje gdje je dobio potvrdu da je potpuno zdrav. Pokazao im je potvrdu i upitao: „A gdje je vaša?“ (smijeh). Kod njega sam naučio ministrirati na tradicionalnoj Misi.


Primjedbe