Papa poziva vjernike da se 25. ožujka sjedine s njim u molitvi


U svojoj tjednoj poruci uz nedjeljni Angelus, papa Franjo pozvao je svijet da se ujedini u molitvi za okončanje pandemije COVID-19 (,,korona virus“) i izjavio je da će dati izvanredni blagoslov.

Papinski blagoslov

Govoreći putem televizije i interneta Rimski prvosvećenik izrazio je namjeru da podijeli blagoslov „Urbi et Orbi” („gradu Rimu i svijetu“) ovoga petka s praznoga Trga svetoga Petra. Ovaj izvanredni blagoslov obično je rezerviran za Uskrs i Božić. Međutim, zbog pustošenja pandemije korona virusa, posebno u Italiji koja sada ima najveći broj smrtnih slučajeva izazvanih virusom na svijetu, Papa je odlučio djelovati na duhovno dobro vjernika.

U petak, 27. ožujka 2020. godine u 18:00 h, papa Franjo predsjedat će molitvenom službom sa stepenica bazilike svetoga Petra. Dok će trg biti prazan, Papa je potaknuo ljude iz cijelog svijeta ,,da duhovno sudjeluju u ovoj službi, koja će uključivati biblijska čitanja i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Papa je također potaknuo sve da sudjeluju putem „komunikacijskih sredstava“ koja su im na raspolaganju, poput radija, televizije i interneta.

Papa Franjo je najavio da će na kraju te službe dati Urbi et Orbi blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Konačno, ova služba i blagoslov bit će popraćena „mogućnošću zadobivanja potpunoga oprosta“.

Poziv na jedinstvo u molitvi

Papa Franjo je također iskoristio svoju poruku Angelusa da pozove „poglavare crkava i vođe svih kršćanskih zajednica, zajedno sa svim kršćanima različitih konfesija, da prizovu Svevišnjega, Svemogućega Boga, istovremeno moleći molitvu koju nas je naučio naš Gospodin Isus. Papa nastavlja:

Stoga pozivam sve da izmole Očenaš u podne, 25. ožujka, na dan kada se mnogi kršćani sjećaju navješaja utjelovljenja Riječi Djevici Mariji, tako da Gospodin može uslišati jednodušnu molitvu svih njegovih učenika koji se pripremaju proslaviti pobjedu Uskrsloga Krista.

Papina poruka Angelusa stigla je samo nekoliko dana nakon što je Apostolska pokorničarna izdala dekret o zadobivanju potpunoga oprosta za vrijeme pandemije korona virusa i pružila smjernice o tome kada je prikladno opće odrješenje tamo gdje je virus spriječio mogućnost da svećenici slušaju pojedinačne ispovijedi.


Izvor: https://fsspx.news/en/news-events/news/pope-invites-faithful-unite-him-prayer-march-25-56461

Primjedbe

  1. "Usput receno, u izvorniku pise velikim slovom, pa ako vec stoji poziv za tako necim, zasto to mijenjati? - "the Heads of the Churches and the leaders of every Christian community, together with all Christians of the various confessions...itd.."

    - Zato što pravila pisanja u hrvatskom i u engleskom nisu ista (u engleskom se nebrojeni pojmovi pišu velikim slovom - npr. kršćanin, katolik i sl., što u hrvatskom nije slučaj).

    "Kada bi poglavar Katolicke Crkve pozvao na zajednicku molitvu katolika i svih protestantskih sekti, onda u tome ne mozemo sudjelovati."

    - Treba razlikovati javnu i privatnu molitvu. Ovdje se radi o privatnoj molitvi pojedinih osoba za određena vremenita dobra koja po sebi nije zabranjena:
    "Matetijalni privatni (tajni) [vjerski doticaj s nekatolicima] - nije zabranjen, ako se radi o stvari u sebi dobroj, a nema kod toga sablazni, kao kad katolik i grčko-istočnjak zajedno mole Očenaš." (mons. A. Živković, Kršćanske kreposti, 105. str.)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar