Kostarikanski biskupi zabranjuju tradicionalnu Misu

 

Porukom objavljenom na njihovoj Facebook stranici – Comunicación Conferencia Episcopal de Costa Rica – kostarikanski biskupi u potpunosti su zabranili tradicionalnu Misu u cijeloj zemlji.


Biskupi objašnjavaju da je služenje tridentske Mise u Kostariki „tema koja već dugo privlači pozornost biskupske konferencije Kostarike“. Potom su biskupi poduzeli kolegijalnu raspravu koja je dovela do radikalne odluke.


U razlaganju se naglašava da su se ovlaštenja Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. koristila „za povećanje udaljenosti, utvrđivanje razlika i izgradnju opozicije“.


Zbog toga su biskupi uvjereni „da među nama nema objektivnog opravdanja za upotrebu liturgije koja prethodi reformi iz 1970.“ Uistinu, kaže, nikada nije bilo skupina vjernika koji su prianjali uz ranije liturgijske oblike.


Štoviše, oni koji su „vjerovali da su za njih ovi drevni liturgijski oblici 'posebno prikladni' (Summorum Pontificum, uvod) (...) nisu imali 'razinu liturgijske izobrazbe i pristupa latinskom jeziku koji bi im omogućavao da potpuno, svjesno i aktivno sudjeluju u liturgijskim slavljima' što zahtijeva sama narav liturgije“.


Dodaju da „oni koji izražavaju privlačnost prema starim oblicima ne izražavaju uvijek svoju zahvalnost 'valjanosti i zakonitosti liturgijske reforme, dekreta Drugog vatikanskog sabora i Učiteljstva rimskih prvosvećenika' (Traditionis custodes )“.


Iz ovih razmatranja biskupi izvode svoju odluku: „Uzimajući u obzir različite elemente utvrđene motuproprijem Traditionis custodes, preciziramo da nijedan svećenik nije ovlašten nastaviti slaviti bogoslužje prema staroj liturgiji“.


Uz to, „bogoslovi i novi svećenici moraju se formirati (...) u skladu s ovim odredbama“. Ova formacija mora biti jasno „usmjerena na uvažavanje i praksu liturgije koju je potvrdio Drugi vatikanski sabor, što je 'jedini izraz lex orandi rimskog obreda'“.


Na kraju se precizira da „liturgija, koja se slavi prema knjigama koje su objavili sv. Pavao VI. i Ivan Pavao II., mora biti očuvana od bilo kojeg elementa koji dolazi iz drevnih oblika. Molitve, odjeća ili obredi koji su bili specifični za liturgiju prije reforme 1970. ne bi se trebali uvoditi u naša slavlja.“ Hajdemo potpuno očistiti prošlost...


Zabrinuti svećenici


Kostarika ima barem jednu redovničku družbu čiji svećenici, iako malobrojni, celebriraju prema tridentskom obredu. Ovdje su oni potpuno nezakonito zakinuti.


Jer, uz dužno poštovanje preuzvišenoj gospodi biskupima iz Kostarike, ova Misa ne može biti zabranjena budući da je zaštićena bulom Quo primum. To je uostalom utvrdilo povjerenstvo od devet kardinala za Ivana Pavla II., koje je pojasnilo da biskup ne može zabraniti svećeniku služiti Misu sv. Pija V.


Doduše, u prošlosti je bilo cijelo more zlouporabe ovlasti u raznim zemljama, u vrijeme proglašenja Novus orda. Ali to nije spriječilo da tridentska Misa i dalje posvećuje duše.


Zaista se čini da smo se vratili u doba Pavla VI. kojemu se Papa divi i uzima ga za uzor. Ali mi više nismo u tom dobu, a jedino što ove zabrane pokazuju je bijes povezan s dramatičnim nedostatkom autoriteta koji, ne mogavši se nametnuti moćnima, napada slabe. 


Izvor: https://fsspx.news/fr/news-events/news/les-évêques-du-costa-rica-interdisent-la-messe-traditionnelle-67576

Primjedbe