Kada pomutnja prodre u katolički svijet

U svom čuvenom govoru održanom na blagdan svetih Petra i Pavla, 29. lipnja 1972., Pavao VI. govoreći je o stanju postkoncilske Crkve izjavio da je imao osjećaj kao da je "kroz neku pukotinu sotonin dim ušao u hram Božji".

Sotonin dim je gusta magla koja uzrokuje dezorijentaciju i kaos. U težnji za neomodernizmom tijekom proteklih pedeset godina, dim zbrke prožeo je Crkvu; međutim, od njega je ostao sačuvan arhipelag otoka, koji bismo mogli definirati kao 'tradicionalni svijet'. Na tim se otocima razvio pokret za povratak u red, koji ima oblik otpora određenim dokumentima i postupcima pape Franje, od postsinodalne pobudnice Amoris laetitia do ustoličenja Lutherovog kipa i idola Pachamame u Vatikanu. Međutim, 2020. godine dogodilo se nešto novo. Čini se da je duh kaosa uvelike prodro čak i na otoke katoličke tradicije, budeći kontroverze i ogorčenost na kojima je do tada vladala konvergencija načela i djelovanja. Dobra upotreba razuma često je ustupila mjesto emocionalnim impulsima, dosljednost proturječnostima, čvrsti dokazi ekstravagantnim narativima.

Primjer ove zbrke bio je međunarodni summit održan online, 30. svibnja 2021., na temu: "Veliko buđenje čovječanstva? Post-Covid doba: naša budućnost između znanosti i transcendencije." Događaj posvećen mons. Antonio Liviju (1938.-2020.), nedavno preminulom katoličkom filozofu, okupio je petnaestak imena, od kojih samo tri imaju međunarodni ugled: nadbiskup Carlo Maria Viganò, američki političar Robert F. Kennedy i ruski filozof Aleksandar Dugin.


Robert F. Kennedy ml., kao i cijela njegova obitelj, pripada Demokratskoj stranci te je 2008. financirao predizbornu kampanju Hillary Clinton. Smatra se vođom pokreta protiv cijepljenja u Sjedinjenim Državama i naveden je kao jedan od 'dezinformacijskih 12', dvanaest glavnih influencera koji, prema izvješću Centra za suzbijanje digitalne mržnje, stoje iza 65 posto svih objava i tvitova protiv cijepljenja podijeljenih na Facebooku i Twitteru. Njegova treća supruga je glumica Cheryl Hines.


Kennedy se ograničio na slanje poruke simpoziju koju je pročitala jedna od njegovih talijanskih učenica, dr. Antonietta Gatti. Supruga je istraživača Stefana Montanarija; oboje se bave borbom protiv 'zdravstvene diktature' i znanstvenog dogmatizma. Poput ostalih govornika na konferenciji, u neoborivom stilu i načinu proklamirali su i znanstveno nedokazane 'istine', poput one da nema pandemije koronavirusa; da nema zdravstvenog izvanrednog stanja; da su cjepiva ne samo beskorisna nego i štetna; da oni koji su cijepljeni predstavljaju stvarnu opasnost od zaraze za druge, a ne oni koji to nisu učinili. To pokazuje kako ideje protiv cijepljenja također mogu postati stroža zdravstvena dogma od cijepljenja.


Robert Kennedy je uz to ultraekolog, kao i jedan od drugih govornika, Eduardo Zarelli iz Edizioni Arianna. Zarelli je jedan od propagatora takozvane 'duboke ekologije' u kojoj je antropocentrična paradigma zamijenjena 'ekocentričnom' paradigmom i prema kojoj je čovjek samo izdanak Gaje, 'Majke Zemlje'. Duboka ekologija čovjeka vidi kao dio organskog kontinuuma koji se sastoji od međusobno povezanih elemenata: životinjskih i biljnih vrsta, prehrambenih lanaca, hidrogeoloških i klimatskih čimbenika. Nema kvalitativne razlike između života čovjeka, životinje, biljke ili stijene. Jedino što čovjeku preostaje, kako je zamislio jedan od Zarellijevih mentora, Aldo Leopold, jest da 'počnu razmišljati kao planine', odnosno odustati od razmišljanja. (Pensare come un montagna, izdavač Piano B, 2019.) Čini se da ova kozmologija nije previše daleko od religije prirode promovirane na panamazonskoj sinodi pape Franje, koju su također oštro kritizirali drugi govornici, počevši od nadbiskupa Viganòa.


Drugi ugledni govornik, novinar Aldo Maria Valli, predstavio se kao liberalni katolik koji se pridržava vrijednosti demokracije i parlamentarizma koje negira državna tiranija. Osvrnuvši se na Alexisa de Tocquevillea u svom govoru, pozvao je na prosvjed protiv suspenzije ustavnih jamstava i osobnih sloboda. Još jedan online govornik, Alexandar Dugin, piše u svojoj knjizi Politički platonizam da se "iza 'demokracije', shvaćene kao politički režim s odgovarajućim sustavom vrijednosti, kriju Zapad, Europa i Sjedinjene Države. Za njih 'demokracija' predstavlja oblik sekularnog kulta ili instrument dogmatske politike, pri čemu je za potpuno prihvaćanje u zapadnom društvu potrebno prije svega biti 'za' demokraciju.". Ali "podizanjem toga na rang dogme i odbacivanjem njezinih alternativa okončana je sama mogućnost slobodne filozofske rasprave".


Dugin, sljedbenik neopaganina Juliusa Evole (1898.-1974.) i osnivač Nacional-boljševičke partije u Rusiji, ogorčeni je neprijatelj liberalne demokracije kojoj se suprotstavlja imperijalizam s barbarskim korijenima. Bilo bi zanimljivo znati što Valli i drugi govornici misle o njegovoj tezi da je "mongolska država Džingis-kana ponudila Rusiji važno iskustvo centraliziranog imperijalističkog uređenja, što je uvelike predodredilo naš uspon kao Velike sile od 15. stoljeća, kada je Zlatna sila Horda propala, a moskovska Rusija se nastanila na području sjeveroistočne Euroazije". Dugin to iznosi u svom "Manifestu Velikog buđenja protiv Velikog reseta". Danas Putinova Rusija, nasljednik Džingis-kana, ima misiju "biti 'Katéchon', 'onaj koji zadržava', sprječavajući dolazak konačnog zla u svijet". Stoga, objašnjava Dugin, "Rusko imperijalno buđenje treba biti simbol univerzalne pobune naroda i kultura protiv liberalnih globalističkih elita. Ponovno rođena kao carstvo – kao pravoslavno carstvo – Rusija će biti primjer ostalim carstvima: kineskom, turskom, perzijskom, arapskom, indijskom, kao i latinoameričkom, afričkom... i europskom. Umjesto jedinstvenog globalističkog 'Carstva' Velikog reseta, rusko buđenje trebalo bi se poklopiti s početkom ere koju karakteriziraju višestruka carstva, koja odražavaju i utjelovljuju bogatstvo ljudskih kultura, tradicija, religija i vrijednosnih sustava." Među referentnim točkama za nacionalboljševika Dugina je kinesko komunističko carstvo. On piše: "Trenutni kineski čelnik Xi Jinping spreman je napraviti taktičke kompromise sa Zapadom, ali je odlučan u osiguravanju rasta i jačanja suvereniteta i neovisnosti Kine".


Naravno, Dugin o tome nije govorio na konferenciji, a nitko nije razumio ni ono o čemu je govorio. Međutim, on se pojavio kao najistaknutija osoba susreta, zajedno s nadbiskupom Viganòm. No čini se da je teško povjerovati da bi potonji, kao i drugi govornici, mogli prihvatiti žestoku averziju ruskog politologa prema Zapadu i "latinskoj herezi" Rimske crkve.

Naravno, na akademskim konferencijama prisutni su različiti stručnjaci s različitim tezama. Ali summit o 'Velikom buđenju' nije bio znanstveni skup, već 'militantni'. U takvim slučajevima se ocjenjuje cjelokupna poruka prenesena na događaju. Pitamo se koja je to poruka dana na ovoj konferenciji, ako ne ona o ogromnoj zbrci na štetu tradicionalnog katoličkog svijeta.

Roberto de Mattei

Izvor: https://voiceofthefamily.com/when-confusion-enters-the-traditional-world/?mc_cid=9fe1816722&mc_eid=15ea7393a4

Primjedbe