Biskup McGrath: praktični istospolci mogu "bez kajanja" primiti sv. Pričest


Biskup Patrick Joseph McGrath iz San Josea, Kalifornije, propćio je da ne uskraćuje praktičnim istospolcima u svojoj biskupiji ni primanje svete Pričesti ni kršćanski sprovod, dok god oni to traže u "dobroj vjeri".

Tu uputu izdao je biskup McGrath pretprošli tjedan kao odgovor biskupu Thomasu Paprocku iz Illinoisa koji je potvrdio katolički nauk da osobe u istospolnim "brakovima" ne mogu biti pripuštene sakramentima i da ne mogu dobiti katolički sprovod, osim ako bi prije smrti učinili čin pokajanja.

McGrath je označio takve – katoličke, smjernice, ne spominjući svojeg brata u biskupstvu, kao "zbunjujuće". Biskup McGrath piše doslovce:
,,Novija izvješća o uputama i praksama koje se odnose na članove LGBT zajednice u drugim biskupijama mogu biti zbunjujuće.

Nikome nećemo uskratiti sakramente


U svojoj uputi od 29. lipnja dodao je:
,,Koristim ovu prigodu da bih vas uvjerio da će pastoralni odgovor biskupije San Jose ostati upravo takav: suosjećajan i dušobrižnički. Nećemo uskratiti kršćanski pokop nikome tko ga traži u dobroj vjeri."

Svoju odluku da se "svakoga" pripusti svetoj Pričest utemeljio je referencom na papu Franju:
Mislimo konačno na riječi pape Franje i dajmo da nas one vode: "Euharistija nije nagrada za savršene, nego djelotvorni lijek i hrana za slabe"


Jedna župa biskupije San Jose objavila je smjernice na instagramu i označila biskupa McGratha kao ,,najboljeg u vršenju svoje službe za sve ljude, neovisno o njihovoj spolnoj orijentaciji“. Biskup, ipak, očito nije htio toliko publiciteta za svoje "najbolje" usmjerenje, za koje se poziva na papu Franju. Objava na instagramu je, naime, u međuvremenu obrisana.

Patrick Joseph McGrath rođen je 1945. u Dublinu. 1970. primio je svećeničko ređenje za nadbiskupiju San Francisco, a 1989. biskupsko posvećenje. Od 1998. bio je koadjutor, a 1999. postao je nasljednikom mons. Pierrea DuMainesa, prvog biskupa biskupije San Jose koju je utemeljio tek 1981. Ivan Pavao II.

Izvor: http://www.katholisches.info/2017/07/bischof-mcgrath-praktizierende-homosexuelle-duerfen-ohne-reue-heilige-kommunion-empfangen/

Primjedbe