Istraživanja uistinu pokazuju da su kršćani Male Azije i Tracije bili žrtve genocida turskih muslimana


Turska to, naravno, još uvijek poriče. Ali oni su stvorili genocid modernog stila i pokrenuli proces koji je doveo do trenutno gotovo nestanka kršćana na Bliskom istoku – kršćana koji su do početka 20. stoljeća bili značajan dio regionalnoga stanovništva.

Slijede izvadci iz Wall Street Journala:

Kada je Turska uništila svoje kršćane

Od 1894. do 1924. godine je zaprepašćujuća kampanja genocida bila usmjerena ne samo na Armence, nego i na grčke i asirske zajednice.

Benny Morris i Dror Ze'evi
17. svibnja 2019.

Između 1894. i 1924. broj kršćana u Maloj Aziji pao je s nekih 3-4 milijuna na samo nekoliko desetaka tisuća – s 20% stanovništva na manje od 2%. Turska je ovaj pad odavno pripisala ratovima i općem kaosu toga razdoblja, koji je također odnio mnoge živote muslimana. Ali potomci turskih kršćana, od kojih su se mnogi raspršili diljem svijeta od 1920-ih, tvrde da su Turci ubili oko pola njihovih predaka, a ostale protjerali.

Kršćani su u pravu. Naša istraživanja potvrđuju njihove tvrdnje: armenske, grčke i asirske (ili sirijske) zajednice u Turskoj nestale su kao posljedica zaprepašćujuće kampanje genocida koja je počela 1894., a koju su počinili njihovi susjedi muslimani. Do 1924. uništene su kršćanske zajednice u Turskoj i njezinim pripadajućim područjima.

Tijekom protekloga desetljeća pregledali smo turske, američke, britanske i francuske arhive, kao i neke grčke materijale i dokumente njemačkoga i austrougarskoga ministarstva vanjskih poslova. Ovo istraživanje omogućilo je dokumentiranje upečatljivo dosljednoga obrasca etno-vjerskih zlodjela tijekom tri desetljeća koje su počinili turska vlada, vojska, policija i stanovništvo.


Koncentrirani pokolj turskih Armenaca 1915.-1916., opće poznat kao armenski genocid, dobro je dokumentiran i priznat (izvan Turske, koja se i dalje ogorčeno protivi optužbi). Međutim, genocid nad Armencima bio je samo dio, iako središnji, većega raspona eliminacije koji je trajao nekih 30 godina. Naš rad pruža prvi detaljan opis i analizu masakra iz 1894.-1896. te uništenje grčke i preostalih armenskih zajednica u regiji 1919.-1924. godine od strane Mustafe Kemala Atatürka, osnivača turske republike.

Krvoproliće je bilo bitno nadahnuto vjerskim animozitetom. Turci muslimani – potpomognuti obližnjim muslimanima, uključujući Kurde, Čerkeze i Arape – ubili su oko dva milijuna kršćana u napadima klanja neposredno prije, za vrijeme i nakon Prvoga svjetskoga rata. Ove masakre organizirale su tri uzastopne vlade: otomanski sultan Abdulhamid II., mladoturci i konačno Atatürk. Ove vlade također su protjerale između 1,5 i 2 milijuna kršćana, uglavnom u Grčku. (...)

Tijekom 1919.-1922., usred rata protiv nadirućih grčkih snaga u zapadnoj Anatoliji, turske nacionalističke snage kojima je zapovijedao Atatürk organizirale su kampanju etničkoga čišćenja protiv grčkih zajednica u Turskoj, koncentriranih duž Crnoga mora i obale Egejskoga mora. Tvrdeći da su osmanski Grci pomagali osvajačkoj grčkoj vojsci, Turci su iskoristili priliku da ih na stotine tisuća poubijaju, kao i da protjeraju više od milijun osmanskih Grka u Grčku.

Nakon poraza grčke vojske ubijeno je više tisuća (možda i desetaka tisuća) grčkih i armenskih stanovnika Smirne (sada poznate kao Izmir). Američki generalni konzul u gradu, George Horton, izvijestio je da je jedna od ,,izvanrednih značajki užasa u Smirni” bila ,,veliko obeščašćenje žena i djevojaka”. Godine 1924. britansko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su ,,ne manje od 80.000 kršćana, pola njih Armenci, a vjerojatno i više”, još uvijek bili zatočeni u turskim kućama, ,,mnogi od njih u ropstvu”.


Sve u svemu, otkrili smo da je u tom razdoblju na desetke tisuća kršćanki pretrpjelo silovanje, otmicu i prisilno obraćenje, zajedno s masovnim ubojstvima i protjerivanjem njihovih muževa, sinova i očeva.

Njemački narod i vlada davno su priznavali genocidne užase Trećega Reicha, učinili financijsku odštetu, izrazili duboko kajanje i rade na suzbijanju rasizma. Ali svaka turska vlada od 1924. – zajedno s većinom turskoga naroda - nastavlja poricati bolnu povijest koju smo otkrili.


Primjedbe