Očevo grožđe i dječji zubi – propovijed svećenika 'ekskomuniciranog' zbog propovijedanja istine


25. studenoga 2018. održao je o. Vaughn Treco, svećenik Ordinarijata Katedre sv. Petra i župnik župe sv. Bede Časnoga u Minneapolisu, propovijed naslovljenu kao 'Očevo grožđe i dječji zubi'.

1. ožujka 2019. biskup Steven J. Lopes izopćio je o. Treca i trajno zatvorio njegovu župu. Zašto? Zato što je u svojoj propovijedi svećenik priznao ono što je postalo očito milijunima laika katolika – da se Drugi vatikanski sabor (i njegov sveprisutni duh) pokazao kao pošast koja je snažno oslabila Crkvu i dovela do besprimjerne krize u vjeri po cijelome svijetu.

Biskupu Lopesu očito je promakla ironija njegova postupka protiv o. Treca. U svom nastojanju oko obrane Kristova kraljevstva i uzvišenosti Crkve koju je Krist utemeljio te izvan koje, spomenimo to usput, prema samoj crkvenoj dogmi, nema spasenja, ovaj obraćenik u Katoličku Crkvu – o. Treco – bio je izopćen od biskupa Ordinarijata koji navodno drži da su anglikanci koji traže puno zajedništvo s Crkvom obvezni prihvatiti sve njezine dogme – uključujući onu da izvan Crkve nema spasenja.


Ovo kao da je izmišljena priča! Bi li se o. Treco trebao vratiti anglikancima i obznaniti da se više nitko ne treba zamarati obraćenjem u Katoličku Crkvu da bi bio spašen? U čemu je smisao da se anglikanac – ili bilo tko drugi, sasvim svejedno – obrati u Katoličku Crkvu ako će braneći nauk same Crkve o spasenju i Kristovom kraljevstvu biti izopćen?

Velečasni je točno dao do znanja da mu je bilo predloženo da se njegova propovijed objavi anonimno radi zaštite od posljedica koje su ga sada snašle, ali je ipak radije javno stao iza svojih riječi. I sada pošto je o. Treco bio izopćen – nevjerojatno, zato što je previše katolički nastrojen – te prolazi kroz mučni postupak žalbe zbog ove ogromne nepravde, neovisno o tome, čvrsto se drži katoličke Tradicije i poziva na borbu protiv modernističke revolucije u Crkvi. To je naravno povezano sa značajnim osobnim i financijskim rizikom, budući da je već izgubio službu zbog svoje predanosti istini, cijeloj istini i ničemu osim istine.


Primjedbe