Gospa od Neprekidne Pomoći




Slika Gospe od Neprekidne Pomoći odavno je čašćena na otoku Kreti. Trgovac je nabavio ikonu Gospe od Neprekidne Pomoći s otoka Krete i poslao je u Rim krajem 15. stoljeća. Za vrijeme plovidbe nastala je strašna oluja koja je prijetila životima svih na brodu. Putnici i posada molili su se Blaženoj Majci i bili su spašeni.

27. ožujka 1499. portret Djevice od Neprekidne Pomoći trijumfalno je nošen ulicama Rima. Slika je bila smještena u crkvi Svetoga Mateja i postala je poznata kao „Gospa od svetoga Mateja". Hodočasnici su se u velikome broju okupljali u crkvi idućih tristo godina, a vjernicima su bile darovane velike milosti.

Tijekom nemira revolucije (1789. - 1793.), francuske trupe koje su okupirale Rim uništile su crkvu svetoga Mateja. Jedan je fratar potajno uklonio čudesnu Gospu. Toliko ju je dobro sakrio da šezdeset godina nitko nije znao što je bilo s glasovitom slikom, sve do 1863. Godine 1865., Pio IX. naredio je da se slika odnese na brdo Esquiline, u crkvu svetoga Alfonsa Liguorija, sagrađenu na mjestu stare svetoga Mateja. Dana 26. travnja 1866. redemptoristi su u svojoj crkvi svetoga Alfonsa u Rimu svečano ustoličili Gospu od Neprekidne Pomoći. Od tog vremena pobožnost Gospi od  Neprekidne Pomoći imala je izvanredan razvoj.

Na ikoni je prikazana Blažena Majka Marija, pod imenom "Majka Božja", koja drži Dijete Isusa. Dijete Isus razmatra viziju svoje buduće Muke. Patnja koju osjeća je prikazana gubitkom jedne od njegovih sandala. Ipak, ikona također prenosi Kristov trijumf nad grijehom i smrću, koji je simboliziran zlatnom pozadinom (znak slave uskrsnuća) i načinom na koji anđeli drže instrumente, tj. poput trofeja prikupljenih s Kalvarije na Uskršnje jutro. Na prekrasan način, Dijete Isus hvata ruku Blažene Majke. On traži utjehu od svoje Majke, dok vidi instrumente Svoje muke. U ikonografiji, Marija je ovdje predstavljena kao Hodighitria, ona koja nas vodi Otkupitelju. Ona je također naša pomoć koja nas u naše ime zagovara kod svojega Sina. Zvijezda naslikana na Marijinom velu na središtu čela osvjetljava Njezinu ulogu u planu spasen,ja i kao Majke Božje i kao naše Majke.

Izraz na Marijinu licu je izraz majke koja poznaje bol, a ipak, pruža svoju pomoć vedrinom i nježnosti, jer nas poziva da se pokoravamo Volji Božjoj, čak i kad je nađemo u patnji i križu i da prinesemo naš život u službi Njemu i bližnjemu kao što je On činio do smrti.

Izvor:   https://fsspx.news/en/news-events/news/our-lady-perpetual-help-48825

Primjedbe