Majka Dobroga Pastira



Postoji marijanski blagdan nazvan „Majka Dobroga Pastira“, koji se na određenim mjestima obilježava 8. rujna. Propovijed sv. Bernarda o "Vodovodu" lijepa je ilustracija o tome. Koristeći vrlo prikladnu sliku, on objašnjava kako je Majka Božja kanal ili vodovod svih milosti koje je Dobri Pastir stekao za nas i kojih je On nepresušni izvor.

Krist Izvor života

Vječni život je neiscrpni izvor koji zalijeva cijelu površinu Raja. Ne samo što ga zalijeva nego ga preplavljuje - izvor vrtova, izvor iz kojega iz Libanona obilno izviru žive vode i spontano teku da bi grad Božji bio radostan. Tko je taj izvor? Kao što sveti Pavao kaže, „Kad se pojavi Krist, život naš, onda ćete se i vi s njim pojaviti u slavi.“ (Kol 3, 3). Ali vidite, punina se u osobi ispraznila same sebe da bi za nas bila pravdom i svetošću i oproštenjem, a da se još nije pojavila kao život ili slava ili blaženstvo.

Izvor je bio usmjeren prema nama, a njegove vode su tekle našim ulicama, ali ipak stranac ih nije mogao piti. Ovaj se nebeski tok spustio kroz akvadukt, bez da je ipak predstavljao puninu izvora, ali izlijevavši milost kap po kap na naša žedna srca, nekima više, drugima manje. Sam vodovod je uvijek pun, tako da svi mogu primiti od njegove punine, ali ipak ne samu puninu.

Marija je vodovod

Već ste otkrili, ako se ne varam, o kojemu Vodovodu bih želio govoriti, koji je, primivši puninu sa Izvora iz Očevoga srca, prenio nama, ako ne kakav je sam po sebi, barem u mjeri naše sposobnosti; dobro znate kome je rečeno: "Zdravo, puna milosti." Ali jesmo li iznenađeni da može biti stvoren  tako velik i čudesan Vodovod, da je njegova glava, poput Jakovljevih ljestvi, dotaknula nebo ili, još bolje, da je prodrla u nebo i bila u stanju doći do ovoga beskonačno živog izvora „izvanredno-nebeskih“ voda? Sam Salomon se iznenadio i kao da je očajan napisao: "Ženu vrsnu tko će naći?" (Izr. 31:10).

Uistinu, ako je čovječanstvu toliko dugo nedostajala poplava milosti, to je bilo zbog želje za vodovodom, toliko željenom Vodovodu o kojem govorimo. Što se toga tiče, više se nećete iznenaditi tako dugim čekanjem ako se sjetite mnogih godina koje je Noa, taj pravedan čovjek, uložio u gradnju arke; i u kojoj se nekolicina, točnije osam ljudi, spasila i za kratko vrijeme.

Uspon prema Izvoru

Ali kako je ovaj naš Vodovod dostigao tako visoko postavljeni izvor? Što mislite, osim zahvaljujući žaru njezine čežnje, osim po revnosti njezine pobožnosti, osim po čistoći njenih molitava o kojoj svjedoči Pismo: „Molitva onoga koji se ponizuje probit će oblake“? (Eccl. 35:21). A tko je ta ponizna osoba ako ne Marija, ona iz koje je izašlo Sunce pravde? Kako je Marija dosegla nepovrijeđeno veličanstvo? Nije li to bilo po kucanju, pitanju i traženju? Ali da, otkrila je ono što je tražila, ona za koju je rečeno: "Jer si našla milost u Boga" (Lk 1, 30). Ali što? Marija je puna milosti, a ipak pronalazi milost? Uistinu je vrijedna da nađe ono što traži, žena kojoj nije dovoljno njezino obilje, koja se ne može zadovoljiti vlastitim dobrima, ali koja je poslušna riječi; "Oni koji me piju, još će me žeđati" (Eccl. 24: 29) i traži višak milosti za spas svijeta.

Sveti Bernard od Clairvauxa (1090-1153)

(Izvor: FSSPX - FSSPX.Actualités - 27/04/2020)

Izvor: https://fsspx.news/en/news-events/news/mother-good-shepherd-57768

Primjedbe