„Prvi isusovački general koji se čini budistom“ – sinkretistička napast generala Artura Sose


Stari isusovački general, p. Adolfo Nicolás, prošle je veljače izjavio da je evangelizacija Japana moguća ,,samo u savezu s budizmom i šintoizmom“. Novi isusovački general, p. Arturo Sosa Abascal, kako piše Steve Skojec sa stranice OnePeterFive, ,,učinio se budistom“.

Isusovački general osumnjičen za herezu s marksističkom prošlošću

Da novi general isusovačkog reda – papinog reda, koji je izabran u listopadu 2016. i kojega je potvrdio papa Franjo  ima svojevoljne ideje – blago rečeno, već je bilo poznato. U 70-im i 80-im godinama zastupao je, sljedeći potpuno duh vremena, savez između kršćanstva i marksizma, a Fidela Castra – kubanskog komunističkog diktatora, kitio je cvijećem.

Da bi opravdao povredu sakramenta ženidbe i oltarskog sakramenta, koja se provodi u različitim biskupijama i u cijelim zemljama u ime sporne posinodalne pobudnice Amoris Laetitia, a time i u ime pape Franje, postavio se on čak i protiv jednoznačnih Gospodinovih riječi. Sosa je samovoljno tvrdio da ne znamo jesu li riječi iz evanđelja sigurne jer u konačnici, prije gotovo 2000 godina nije bilo ondje nikoga s diktafonom.

Isusovački general Sosa u Kambodži

Zbog ove izjave je protiv isusovačkoga generala Kongregaciji za nauk vjere podnesena prijava zbog sumnje za herezu. U međuvremenu je kardinal Gerhard Müller kao predstojnik Kongregacije za nauk vjere smijenjen te je na njegovo mjesto došao jedan isusovac čime bi prijava, čega se promatrači pribojavaju, a što nije nebitno – i zbog papinske protekcije, mogla zapeti u postupku. Iz Vatikana, koji smjenjuje tradicionalno usmjerene biskupe bez saslušanja i navođenja razloga ili zaslužne redove pod istim uvjetima stavlja pod namjesničku upravu, nije se mogla čuti nijedna riječ pokude ili kazne.

Sinkretistička napast – dijalog umjesto misija

A ,,crni papa“ se 14.-17. srpnja zadržao u Kambodži i učvrstio ,,savez“ s budizmom, koji je njegov prethodnik prije nekoliko mjeseci postulirao. Nekadašnji isusovački general Nicolás je u jednom intervjuu s tjednikom Alfa y Omega ,,krstio“ budizam:

,,
Budizam ima duboke kršćanske korijene. Bilo je vrijeme kada smo mislili, a to sam mislio i ja, da je ova religija proizvod đavla, no u stvarnosti je ona djelo Duha.

Internetska stranica isusovačke Provincije Azije i Pacifika
(Jesuit Asia Pacific Conference) i generalna kuća reda u Rimu objavili su isti izvještaj o susretu, bogato popraćen slikama. Susret je bio posve u znaku ,,dijaloga s budistima“, kako donosi izvješće objavljeno na isusovačkim izvorima 20. srpnja. Posjeti i primanja potpadaju pod normalne stvari kod vodećih ljudi. Oni su samorazumljive stvari u ophođenju i zajedničkom životu različitih država, kultura i religija. Na temelju citiranih izjava njegovog prethodnika i nekih razdoblja posjeta, o čemu se može čitati u službenom isusovačkom izvješću, poprima posjet Kambodži jedan sinkretistički prizvuk.

Budin kip pred kojime je general Sosa molio

Sosa je posjetio jedan budistički hram i ondje molio s budističkim redovnicima. Iz objavljene slike koja pokazuje Sosu u istom molitvenom stavu kao i budiste, ne može se razlučiti pred čime on moli. Ipak treba uzeti da se s budistima nalazi ispred Budinog kipa.

I drugi visokopozicionirani zastupnici Crkve imali su nedavno sinkretističke ispade. Kardinal Gianfranco Ravasi, ,,ministar kulture“ Svete Stolice, plesao je 2014. godine u Argentini u sklopu kulta Pachamame za ,,majku zemlju“. Početkom 2015. dao je novi biskup Moises Contreras Athisa, otada biskup San Marcosa de Arica, da za ,,potvrdu“ njegovog biskupskog ređenja jedan ,,svećenik Inka“ moli nad njim za ,,blagoslov boga Sunca“. Poganski spektakl održao se prije svete Mise u prisustvu i sa sudjelovanjem drugih biskupa, među kojima i glavnog zareditelja, kardinala Ricarda Ezzatija.

"Svećenik Inka" zaziva na biskupa Contrerasa (desni s bradom) "blagoslov boga Sunca"

,,Službeno prvi isusovački general koji postaje budist“?

Kontakt isusovaca s budistima je sigurno pozitivan jer sve treba misionirati. Ipak se nameće sumnja da se ne može raditi o misijama. Riječ misije je gotovo potpuno nestala iz crkvenog rječnika i zamijenjena je riječju dijalog. Dijalog i misije ne znače isto. Kako izvješćuje OnePeterFive, isusovci u Aziji su sliku generala reda u molitvi u budističkom hramu na španjolskom jeziku popratili tekstom:

Padre Sosa es oficialmente el primer Superior Jesuita en bautizarse budista“

Što doslovce prevedeno znači: ,,Pater Sosa je službeno prvi isusovački general, koji se krstio budistom“, odnosno koji se učinio budistom.

U svojoj propovijedi od 15. srpnja u kambodžanskom Siem Reapu govorio je isusovački general o ,,građenju mostovai ,,kulturi gostoprimstva“ u svijetu punom nasilja, podjela i netolerancije.

Susret s budističkim redovnicima imao je svoju najvišu točku u blagoslovu ,,kotačâ pomirenja“. U budističkom ritualu sudjelovao je i general Sosa.

"Blagoslov kotača pomirenja", u pozadini general Sosa

16. srpnja posjetio je generalni poglavar u Phnom Penhu muzej genocida koji su izvršili komunistički crveni kmeri nad stanovništvom naroda.

Giuseppe Nardi


Izvor: http://www.katholisches.info/2017/07/der-erste-jesuitengeneral-der-sich-zum-buddhisten-macht-die-synkretistische-versuchung-von-general-arturo-sosa/

Primjedbe

  1. Možda je priličnije reći "Prvi neo-budist koji se čini jezuitskim generalom! - sinkretistička napast generala Artura Sose"
    JbD

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar