Zašto moram trpjeti? (XII.)


Dvanaesti razlog: promicanje dobrobiti Crkve

Dvanaesti razlog zašto morate trpjeti, iako se trudite voditi dobar život, može biti ovaj: Bog vam je možda dao poziv aktivnog i nužnog sudjelovanja u promicanju dobrobiti Njegove crkve. Vi trebate pomoći postići za nju one posebne milosti koje ona neprestano treba da bi ispunila svoje poslanje spašavanja besmrtnih duša.

Zadatak uspostavljanja kraljevstva Božjeg na zemlji koji obavlja Majka Crkva pod velikim je pritiskom bezbrojnih poteškoća. Kako je u svojoj beskrajnoj mudrosti Bog smatrao prikladnim da se veliko djelo ljudskog otkupljenja postigne obilnim trpljenjem koje je Isus Krist podnio u svojoj muci i smrti na križu, tako On također smatra da se djelo spašavanja duša, koje nije ništa drugo do nastavljanje otkupljenja u svijetu do kraja vremena, također treba postići velikim dijelom putem bolnoga trpljenja. U tu svrhu Bog je odabrao određene duše koje su mu posebno drage i dao im poziv da za svoju Crkvu posredstvom trpljenja zadobiju potrebne posebne milosti koje ona treba u različitim vremenima i na različitim mjestima.

Životi svetaca su puni primjera herojskih duša koje su se prikazale Bogu da će trpjeti za dobrobit Crkve. Tako postoje i danas duše u svijetu čije je životno djelo da trpe radi te nakane. Svećenicima i misionarima one su najveći saveznici u njihovim nastojanjima da spase duše. Dok oni propovijedaju, ispovijedaju, pomažu umirućima i rade druga apostolska djela, ti velikodušni patnici postižu za njih one moćne milosti bez kojih bi njihova nastojanja često bila bez ploda.

Na taj način te duše sakrivene od pogleda svijeta obavljaju divno djelo ljubavi i revnosti. Negdje se u velikome svijetu djelovanje njihova posredovanja osjeti; to može biti tisuće kilometara daleko, na pustim ledenim poljima Sjevera, u tropskim šumama Juga, u gustim prašumama Afrike, usred mnoštva Kine, u kolibama i slamovima naših modernih milijunskih gradova, u bolnicama i zatvorima – ukratko, gdje god treba ugrabiti duše od vječne propasti i spasiti za vječni život. Samo na Posljednjem sudu bit će obznanjeno koliko svog uspjeha svećenici i misionari duguju takvome trpljenju.

Ako je stoga slučaj da ste jedan od onih koje je Bog odabrao za taj uzvišeni poziv suradnje s Njegovim službenicima u širenju Kraljevstva na zemlji, nastojte se dokazati vrijednim svoga plemenitoga poziva. Duboki osjećaj zahvalnosti za dragocjeni dar vjere treba vas navesti da se prikažete Bogu svim svojim srcem i velikodušnošću da ćete pretrpjeti sve što vam želi poslati, tako da se može ubrzati uspostava Kristova kraljevstva.

(vlč. F. J. Remler, C.M., Zašto moram trpjeti? Knjiga svjetla i utjehe, str. 65-66)

Primjedbe