Tekst o Presvetoj Djevici sv. Bernardina Sijenskoga nasuprot inflaciji poruka i objava


Iz dana u dan čujemo o mnoštvu novih objava i poruka, o Blaženoj Djevici koja se ukazuje i daje poruke ovomu ili onomu. Među našim hrvatskim pukom širi se pošast primanja, širenja i tumačenja poruka, navodnih razgovora s Nebom. I uvijek je to navodno Nebo, uvijek su to poruke svetaca ili Blažene Djevice – a iz povijesti Crkve, od najvećih svetaca i mistika znamo koliko je to sklizak teren, da se tu upliću i zlodusi koji su upravo brbljavi i koji itekako mogu zavarati čovjeka, koji su i najveće svece i mistike uspijevali obmanuti te su se, da ih zlodusi ne bi zaveli, podvrgavali najstrožijim crkvenim provjerama i stalnom praćenju iskusnih duhovnika. Umjesto da se tolikim žarom uhvatimo širenja Tradicije i tradicionalne svete Mise, povratka pravovjerja, bavimo se opasnim i teško provjerljivim stvarima, igramo se s vatrom – a mudra Majka Crkva preko svojih svetaca i mistika poziva na ljubav prema Crkvi, prema svetoj Misi i Kristu, prisutnom na našim oltarima, Svetome pismu i vjeri katoličkoj, poziva na pokoru, molitvu i herojsko nošenje križa, a ne na maniju poruka i širenje straha, određivanje dana drugog Kristova dolaska, svrgavanja papa i biskupa ili maltretiranje svojih bližnjih navodnim nebeskim porukama za njih.

Čak se i klerici, redovnici i redovnice sve više uključuju u takve skupine, podržavaju ih i ne tumače im crkveni nauk o tome.

Kod svakog sljedećeg susreta s ljudima sklonima širenju nekakvih nebeskih poruka sjetimo se da Nebo često šuti i ne javlja se toliko često – Isus nam je ostavio svetu Misu, ostavio nam je Sveto pismo i Tradiciju, svoju Objavu. Pozovimo ih da budu oprezni i razboriti, da budu katolici.

Kada po posebnom Božjem promislu Nebo progovori – kako je to bilo u Rue du Bac, La Sallettu, Lourdesu ili Fatimi, onda Crkva nakon stroge provjere dopusti hodočašćenje na ta mjesta i širenje poruka (kovanje medaljice ili uvođenje blagdana…) Dotada se savjetuje najveći oprez – jer je u crkvenoj povijesti bilo velikih prijevara koje su trajale desetljećima, a bile su demonski nadahnute. Čak su i teolozi, svećenici i biskupi bili obmanuti.

Dok se neki vjernici svesrdno predaju širenju nekakvih čudnih i upitnih poruka primljenih po molitvenim skupinama, upravo se zaboravlja Fatima, i to uoči stote obljetnice ukazanja, i njezin proročki značaj za naše vrijeme. A Fatimu je Crkva priznala i ozbiljno shvatila i vjernicima preporučivala, uvela blagdan Bezgrješnog Srca Marijina i dopustila njegovo širenje.

I ne zaboravimo: Nebo je šutljivo, nije brbljavo, ne govori banalnosti. Istina, dragi Bog dopusti – osobito u teškim vremenima – posebne zahvate, ali potom i pokaže da su to Njegovi zahvati.
Na koncu, iz Svetog pisma znamo da je Presveta Djevica bila šutljiva, bila je žena od malo riječi.

Sljedeći tekst je uzet iz Nono sermone sulla Visitazione svetog Bernardina Sijenskoga (1380.-1444.), propovijedi koja se navodi prigodom blagdana Bezgrješnog Srca Marijina (22. kolovoza) u pretkoncilskom časoslovu:

„Tako, iz dubine ovoga srca, kao da dolaze iz posude za žar božanskoga žara, Djevica, puna sreće izreče divne riječi, odnosno pune žarke ljubavi. Kao što iz suda punog najboljega vina može poteći samo najbolje vino, kao što iz vrele posude za žar može izići samo najživlji plamen, tako od Majke Kristove može doći samo riječ velike ljubavi i najvećeg žara za Boga. Ova Majka i Učiteljica puna mudrosti žena je od malo riječi; ali njezine su riječi solidne i pune smisla. Sveto pismo nam prenosi samo sedam riječi koje je izrekla Blažena Majka Kristova; one su divote mudrosti i snage; po njima se na mističan način pokazuje sedmostruka milost koje je bila puna. Ona govoraše samo dva puta s anđelom; dva puta također i s Elizabetom, dva puta sa svojim Sinom, jedanput u Hramu, a drugi put na svadbi; jedanput sa poslužiteljima. I svaki put je izgovorila samo malo riječi. Ali kada je uzela riječ da bi hvalila Boga i iskazala mu hvalu, kada je rekla“ Veliča duša moja Gospodina“, govorila je obilno. A to stoga jer se Ona obratila ne čovjeku, nego Bogu.“

Jedan vjernik

Primjedbe

  1. Jedan vjerniće , pozivaš se na Bibliju , a ona je puna opisa kako je Bog govorio čovjeku. Jadnom i grješnom kakav je i danas .Od prvog Adama pa do posljednjeg koji će hoditi ovom zemljom Gospodin Bog će mu se obraćati . Bilo preko govora, čudesa, događaja, uslišanja , drugih ljudi, prirode... Ako je molitva razgovor ili komunikacija sa Bogom , kakav bi to Bog bio kad nam ne bi govorio. Ne bi se razlikovao od bogova naćinjenih ljudskom rukom , idola, koji imaju usta a ne govore . Stvar je u tome što danas ljudi nemaju iskustvo živoga Boga, nemaju vremena i ne mole ili mole pogrešno.Ne znaju kad im govori Bog a kad neprijatelj jer ne poznaju glas Očev. Ne čuju pa i ne mogu reči evo me. Kakvav je razgovor između dvojice ako samo jedan govori. Biblija kaže ne nabrajajte kao pogani mnoštvom riječi. Ako je Duh Sveti dan da nas poučava u svemu zar Ga nećemo slušati. Moliti a ne primati , tj. osluškivati što nam sugovornik želi reći nije molitva , jer komunikacija nije uspostavljena, razgovor teće samo u jednom smjeru i upitno je dal sugovornik sluša. Znati osluškivati i čuti je nepoznanica onome koji samo moli a ništa ne očekuje. Imati i odvojiti vrijeme za slušanje a ne samo za nabrajanje iz molitvenika i umirivanja savjesti da sam molio. Osobna molitva je susret sa živim Bogom i treba moliti za taj susret odnosno ustrajnost u molitvi. Jer Bog i to daje kako, koliko i kome hoće. Nezasluženo. Vjera je potrebna , a piše da je mrtva bez djela. Ne bi to Bog rekao da i On sam ne djeluje i ne učvršćuje vjeru našu svojim djelima. Oni koji traže Boga čistim srcem neće nasjesti na laž jer raspoznaju glas Pastira od glasa najamnika. Zato treba moliti za dar razlučivanja i razlikovanja duhova ,ali kako ako nam kažu da Duh Sveti danas ne govori , da je to bilo samo za apostole i ono vrijeme. Bog je rekao ako se ne ispuni ono što prorokuje prorok u Njegovo Ime , da je lažan i da mu On nije govorio i da ga On nije poslao. Neka se kamenuje da ne zavađa .
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Robelar , zar i objave koje suprostavljaju sv. Pismo ?

      Izbriši
    2. Ovakva tumačenja baš i nemaju smislu, no ostavit ćemo komentar ako netko želi odgovoriti.

      Izbriši
  2. Ni u jednu privatnu objavu nismo dužni vjerovati pa ni u one koje su odobrene od Crkve. Ali isto tako Crkva ne može provjeriti i odobriti ili osporiti sve privatne objave. No , ne znaći da su te objave lažne ako ih Crkva nije razmotrila ni odobrila. Ne znam ćemu molitve ako na njih ne očekujem konkretan Božiji odgovor. Ne možemo mi Bogu uvjetovati kako i na koji naćin će odgovoriti. I neuslišanje i šutnja je odgovor. Anđelka , naravno da objave koje su suprotne Svetom Pismu i nauku Svete Majke Crkve ne dolaze u obzir. Ali isto tako znamo da Neprijatelj koji je lažac , imitator i ubojica od početka također poznaje Sveto Pismo i da se može pretvoriti u anđela svjetla. Ako uz istinu uspije proturiti samo jednu zabludu ili laž napravio je posao. Na lokalnoj razini imamo hrpu lažnih i neprovjerenih i neodobrenih poruka i objava. Otiđite na prvu subotu u mjesecu na Jordanovac na tzv. Cenakul gdje se obavezno tumaći i dijeli Plava knjiga. Isto tako na mjesečnim karizmatskim susretima u Sigetu ili u Svetom Jeronimu tzv. proroci dok prorokuju o miru, ljubavi i slozi nazoćni svećenici ih puštaju . Ali odmah ih prekinu ako je nešto ,,crno¨ kao da Bog ne kori i ne upozorava. O hrpi poruka u Međugorju da i ne govorimo. Robelar

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar